Vad är Fortnite?
Vad är Fortnite?

Vad är Fortnite? Och är det lämpligt för barn?

Fortnite Battle Royale är ett FPS-spel med mycket action som går ut på att överleva längre än de andra spelarna. Den rekommenderade åldersgränsen ligger på 12 år och i det här inlägget kommer vi titta närmare på vad spelet går ut på och om det passar för barn. Så häng med!

Fortnite finns tillgängligt för plattformarna PC, Mac, Xbox, Playstation och iOS och är kostnadsfritt att spela. Men det går att spendera riktiga pengar för att skaffa sig olika saker som dräkter, yxor och hängflygare. Men det handlar bara om kosmetik och ger inga fördelar i spelet. Dessutom går det att spela i lag (två eller fyra spelare).

Vad är Fortnite?
Vad är Fortnite?

Så spelar du Fortnite

I det vanligaste och populäraste spelläget spelar 100 spelare mot varandra. De färdas tillsammans i en flygande buss mot den ö där kampen ska utspela sig. Du väljer själv när du vill hoppa av bussen för att med hjälp av en hängflygare ta dig säkert ner till marken.

Skaffa vapen o6ch byggnadsmaterial

Spelet går ut på att överleva längst av alla genom att döda sina motståndare och hålla sig undan sina fiender. Genom att leta upp fällor, vapen, förband och byggnadsmaterial är det möjligt att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att klara sig och vinna. Med hjälp av byggnadsmaterialet (så som sten, trä och metall) kan spelaren bygga exempelvis väggar för att skydda sig eller trappor för att snabbt ta sig upp på höjder.

Se upp för stormen

För att inte spelet ska bli för passivt och stillastående, där alla väntar ut varandra så finns ett inslag som kallas för “Stormen”. Spelarna får en varning om att stormen är på gång och då gäller det att ge sig iväg till en viss del av ön, för att undvika att bli skadad av stormen. Stormen gör att spelarna tvingas mot varandra och skapar mer dynamik i spelet.

Battle Pass

Ett Battle Pass ger spelaren tillgång till extra möjligheter i spelet, som exempelvis vapen och dräkter. Ett Battle Pass köper man för riktiga pengar och det ger inga fördelar i spelet utan gör bara att man ser häftigare ut. Dessutom blir sakerna inte tillgängliga direkt, utan man behöver spela sig till sakerna.

Är Fortnite lämpligt för barn?
Är Fortnite lämpligt för barn?

Är det lämpligt att mina barn spelar Fortnite?

Åldersgränsen för Fortnite ligger på 12 år, enligt PEGI-systemet. Men i praktiken är det många under 12 år som spelar Fortnite. Så är det lämpligt att barn under 12 år spelar Fortnite? Det kan egentligen bara du som förälder svara på. Alla barn är olika och reagerar olika på visuellt våld. I sammanhanget är det bra att känna till att Fortnite inte innehåller något blod och att grafiken mer påminner om serietidningar än om verkliga människor. Men samtidigt är spelet våldsamt. Det finns också möjlighet att prata med andra spelare, vilket i sig kan vara en risk för att utsättas för trakasserier eller andra tråkigheter.

Förmodligen är det bästa du som förälder kan göra att engagera dig i dina barn spelande och sätta dig in i vad det är för spel de spelar och hur de fungerar. På det sättet kan du ha en vettig dialog med dina barn om vad som är lämpligt och inte. Du kan också uppmuntra barnen att prata om hur de upplever sina spel och att meddela dig om de råkar ut för något olustigt.

Dessutom kan det vara bra att ha ett generellt samtal om våld som underhållning och hur det förhåller sig till våld i verkligheten. Förmodligen är du och dina barn överens om det mesta, men ibland kan såklart åsikterna gå isär. Då är det viktigt att komma ihåg att det är du som vuxen som har det yttersta ansvaret och också möjligheten att sätta upp de gränser som du tycker är rimliga.