chatgpt hemsida

Vad är ChatGPT och finns det på svenska?

Vad är ChatGPT?

ChatGPT är en avancerad chatbot utvecklad av OpenAI, ett forskningsföretag med fokus på artificiell intelligens. ChatGPT står för Chat Generative Pre-trained Transformer, och den lanserades som en prototyp i november 2022.

Modellen är tränad för att på ett enklare sätt än via ett API eller komplicerade kommando kommunicera med användare på ett naturligt sätt genom att svara på följdfrågor, korrigera sina egna misstag, utmana användaren om nödvändigt och avvisa konstiga förfrågningar som inte kan ge bra svar. ChatGPT har redan miljontals användare runt om i världen, och flera miljoner hade gått med redan en vecka efter lanseringen, vilket visar på dess potential och kraft. Deras hemsida är en av världens mest besökta just nu, vilket visar att AI har verkligen kommit för att stanna.

Du kan ställa en mängd olika frågor till ChatGPT, från faktafrågor som “förklara tyngdlagen” till mer kreativa uppdrag som att be om en dikt och sedan be om att göra den till något roligare, eller skriva en liten sång om en vän eller familjemedlem. Du kan också be om hjälp med skrivande, som att be ChatGPT att producera en uppsats baserat på specifika data. Jag använder personligen ChatGPT till massor av olika saker i mitt jobb, t.ex att skriva en beskrivning av ett nytt jobb som ska läggas ut, ett nytt ämne till en email-kampanj, eller att sammanfatta texter som är för långa att läsa. Det är supersmart!

ChatGPTs expertis täcker många ämnen och dess förmåga att följa en konversation är anmärkningsvärd. Det är viktigt att notera att ChatGPT inte alltid ger korrekta svar, men det faktum att det kan producera svar överhuvudtaget är en imponerande bedrift inom datoranvändning. Den nuvarande modellen är endast tränad på data upp till 2021, så saker och ting som hände därefter är ChatGPT inte nödvändigtvis speciellt bra på att svara på – det är viktigt att tänka på, även om de jobbar på att uppdatera deras AI modell till senaste data. Nu snackar många om GPT-4 istället som är OpenAIs nya modell som kommer vara ännu bättre än modellen som ChatGPT är baserad på.

AI-robot och människa möts för första gången

Vad är GPT-4?

GPT-4 (Generative Pre-trained Transformer 4) är en stor språkmodell skapad av OpenAI och den fjärde i dess numrerade “GPT-n” -serie av GPT-modeller. Det är en modell som går ännu djupare än ChatGPT som används för samma ändamål, men är bara bättre och ger bättre svar på frågor man stället. GPT-4 har tränats på enorma mängder data tillgängliga på internet och kan generera människoliknande textsvar på frågor eller andra saker och ting man ger till den. Det kan också användas för att beskriva innehållet i en bild, identifiera trender i en graf eller till och med generera bildtexter – detta är helt nytt om man jämför med ChatGPT.

GPT-4 skiljer sig från sin föregångare, GPT-3.5, genom att det är mer kraftfullt och kapabelt än andra språkmodeller. Det har tränats på större dataset än tidigare versioner, vilket gör det möjligt att generera mer exakta resultat med större hastighet och noggrannhet. Dessutom har GPT-4 utformats för att vara mer robust och effektiv än andra språkmodeller genom att använda tekniker som överföringsinlärning och självövervakad inlärning.

Funkar ChatGPT och andra AI-verktyg på svenska?

Det korta svaret är… JA! Det är faktiskt rätt coolt att både ChatGPT och många andra AI verktyg alla fungerar på svenska. Men… det är inte så konstigt då OpenAI understöder svenska som språk, och därför gör alla andra verktyg som använder OpenAI också det. Exempel på sådana verktyg är t.ex Jasper.ai som är ett av de mest populära verktygen för att generera text med hjälp av AI. Det betyder att du utan problem kan skriva hela blogginlägg med hjälp av AI via Jasper, men också genom ChatGPT.