Black Friday, denna notoriska shoppingdag när vi ser amerikaner rusa in i butiker och slita och slåss för att få tag på de bästa erbjudandena. Nu börjar vi även i Sverige se reklam för Black Friday-rabatter. Men vad är egentligen Black Friday? Och vad kan du förvänta dig av Black Friday i Sverige?
Black Friday infaller alltid den fjärde fredagen i november, dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving. Denna fredag är nämligen de flesta amerikaner lediga, vilket handlare började utnyttja för att locka människor till sina butiker när de fick en extra ledig dag. På så sätt markerade det även startskottet för julhandeln, och många passar idag på att handla både julklappar och varor till sig själva under denna shoppingdag.
Namnet Black Friday kommer med största sannolikhet från Philadelphia någon gång på 50-talet, då det användes för att benämna den stora ökningen av trafik och fotgängare på stadens gator. Namnet spred sig sedan till resten av USA, och har idag blivit synonymt med den dagen då affärernas siffror går från röda till svarta.
Många butiker håller reapriserna hemliga fram till den aktuella dagen, men öppnar i gengäld tidigare än vanligt, vissa till och med vid midnatt, för att få ut så mycket som möjligt av dagen. De stänger heller inte förrän vid kl. 23 eller till och med midnatt nästa natt, och har därmed öppet i ett helt dygn. Det är något som blivit vanligare på senare tid som en konsekvens av att e-handeln vuxit markant, och fysiska butiker måste kunna konkurrera med näthandeln. För att se till att människor håller shoppingen uppe under hela dygnet släpper flera kedjor dessutom nya rabatterbjudanden varje timme, så det gäller att vara aktiv och hålla koll.
Att hålla koll kan dock vara mycket svårt, eftersom marknaden översållas med rabatterbjudanden, och det kan vara svårt att såväl sålla som jämföra de olika priserna och produkterna. Flera företag passar dessutom på att sälja ut äldre lager, så exempelvis elektroniska produkter kan ibland vara av tidigare modeller, och därmed verka oerhört billiga i förhållande till de uppdaterade produkternas normalpris.
För några år sedan kom även Cyber Monday, då elektonikkedjorna satte fokus på tekniprylar. Detta har lett till att hela helgen numera är en stor shoppingfest, där rabatter sträcker sig från fredag morgon till måndag kväll. Förra året omsattes nästan 13 miljarder (110 miljarder kronor) under helgen, vilket fortfarande bara är hälften av vad som såldes under årets Singles Day 11 november, den kinesiska shoppingdagen. Sannolikt kommer årets Black Friday försäljning i vanlig ordning att slå nya rekord, dock är det tveksamt om de kommer upp i de hissnande 25,3 miljarder dollar (212 miljarder kronor) som det såldes för under Singles Day i år.
Läs även: Alibabas ”Singles’ Day” slog försäljningen under Black Friday och Cybermonday tillsammans
Som konsument i Sverige har vi på senare år sett mer och mer av Black Friday-handeln, och redan nu börjar företag göra reklam för att de kommer ha fina erbjudanden. Vanligtvis är det just teknik som står i fokus i Sverige, men även bilar, kläder, träningsprodukter, smink och leksaker går att få till riktigt bra priser. Det finns flera sajter på nätet som gärna hjälper dig att hitta rätt bland djungeln av rabatter. I USA står även Microsofts söktjänst Bing ut som ett bra sätt att få koll på readagen. Med tanke på Bings i övrigt lilla marknadsandel är det fascinerande att de tagit ett så starkt grepp kring just Black Friday.
Ett bra tips innan du ger dig ut för att jaga bra priser är att kolla upp det ordinarie priset för produkten du är ute efter. Var även noga med att det är rätt modell eller utgåva av produkten som är på rea. Det kan vara lätt att ryckas med när du väl står i butiken för att sedan upptäcka att det blev fel när du väl kommit hem, eller ännu värre på julafton när den du ger produkten till upptäcker felet.