Utvecklingen av OTT-tjänster drivs på av frustrerade konsumenter

Ooyala har släppt sin årliga rapport State of Broadcasting Industry 2018 som kartlägger utmaningarna innehållsproducenter och leverantörer möter när de vill behålla och öka antalet tittare, i ett allt mer fragmenterat medielandskap.

Rapporten, som baseras på data och analys från Ooyala såväl som forskning utförd av andra organisationer, fördjupar sig i konsumenternas frustration när de navigerar sig fram i en värld som kan upplevas ha för många valmöjligheter.

Forskning visar att tittare omfamnar videoinnehåll när som helst, oavsett vilken enhet de använder för stunden. Samtidigt framkommer det att millennials, som får ses som den viktigaste målgruppen för streamingtjänster, redan är överväldigade av det enorma utbudet. Park Associates uppskattar att det enbart i USA finns mer än 200 OTT-tjänster och 49 procent av tittarna uppger att det finns för många tv-program att välja mellan, enligt Hub Entertainment.

Trots det enorma utbudet indikerar millennials att de ändå inte är helt nöjda med sina nuvarande OTT-tjänster, enligt Morning Consult. Ooyala förutspår att konsumenternas frustration kommer att leda till förbättringar av OTT-tjänsterna, som bland annat personaliserat utbud och enklare sätt att upptäcka samt ta del av nytt innehåll.

Samtidigt fortsätter mobila videotittandet att öka markant; forskning visar att video i mobilen kommer att stå för 75 procent av all mobiltrafik år 2022, enligt Ericsson.

“Tv-tittandet fortsätter att utvecklas till att bli en allt mer personlig upplevelse,” säger Belsasar Lepe, medgrundare och SVP of Products and Solutions på Ooyala. “Tidigare satt du kanske tillsammans med din familj och tittade på ditt favoritprogram, men idag sker allt mer av tittandet på den egna skärmen där man får en personlig upplevelse och erbjuds tilläggstjänster som virtuell- och förstärkt verklighet.”

State of the Broadcast Industry 2018 innehåller insikter från Ooyalas arbete med några av de största innehållsleverantörerna i branschen tillsammans med forskning och analys från ledande källor.

Rapporten identifierar flera viktiga fokusområden för innehållsleverantörer som vill behålla och locka till sig allt fler tittare. Dessa inkluderar:

  • Test av olika format – Innehållsleverantörer experimenterar med olika format, som vertikal video och exklusivt innehåll för mobilen i syfte att optimera konceptet tv var som helst;
  • Sociala medier – Sociala medier, såsom Facebook (med en uppskattad budget för innehåll om en miljard dollar i år), Twitter och Snapchat, vill alla ta marknadsandelar inom onlinevideo och ökar sina investeringar för både långa och korta videoformat;
  • Mini-tv-paket – Så kallade “Skinny bundles” dvs erbjudande om ett fåtal kanaler i ett paket uppmärksammas av både konsumenter och leverantörer, enligt comScore. Fler experiment lära dyka upp inom detta område under 2018;
  • IP-teknologi – Traditionella tv-bolag satsar stort på IP-teknologi med fokus på att ta del av den metadata som förbättrar möjligheten att leverera ett mer tittaranpassat innehåll. IP-teknologi och metadata, genom bland annat standarden ATSC 3.0, kommer att avgöra hur tv-marknaden utvecklas de närmaste fem åren;
  • Egenproducerat innehåll – Även om vissa anser att det idag finns “för mycket innehåll” så är det just egenproducerat material som lockar tittare. Med större budgetar och snävare tidsramar kommer det också innebära att allt fler serier läggs ned, om man inte snabbt når rätt publik. Innehållsproducenter kommer även att försöka hitta alternativa intäktskällor via exempelvis prenumerationer och annonser.

Resultaten i rapporten pekar på att 2018 kommer att bli ett mycket viktigt år för OTT-tjänster. Stora händelser under året, som exempelvis olympiska vinterspelen, förväntas slå rekord i antalet tittare online. Leverantörer som lyckas entusiasmera sina tittare med både nytt och bättre levererat innehåll har störst chans att nå framgång under 2018.

Den fullständiga rapporten finner du här.