Uppror mot Snapchats nya utseende

Appen Snapchat har det senaste året fått stor uppmärksamhet. De börsnoterades i våras, och överträffade i slutet av året alla förväntningar på tillväxt och omsättning. Men nu rasar användarna mot den nya designen som håller på att rullas ut, och snart har 1,5 miljon användare skrivit under upproret.

Den nya designen har varit under utrullning de senaste veckorna, men redan tidigt kom klagomål på att den nya designen inte alls gjorde det enklare att använda, utan snarare tvärtom. Australiensaren Nic Rumsey startade sedan kampanjen Change.org, som syftar till att få tillräckligt många användare att skriva under en petition för att ta tillbaka Snapchats gamla design.

Till dags datum har över 1,2 miljoner användare skrivit under kampanjen, vilket gör att de passerat första målet på 1 miljon personer. Nästa mål är nu 1,5 miljon användare och så klart att få Snap, företaget som äger Snapchat, att ändra tillbaka designen.

Däremot verkar det osannolikt att så kommer att ske. Snaps VD och grundare Evan Spiegel har nämligen sagt i ett uttalande att “Som förväntat, kommer det att ta tid för våra användare att vänja sig vid förändringarna, men överlag är vi nöjda med de initiala resultaten och kommer göra den nya designen tillgänglig för vårt hela nätverk under Q1.”

Att de därför skulle dra tillbaka utrullningen känns inte som något som står på deras agenda. I alla fall inte ännu. Redan har flera användare gått över till konkurrenten Instagram som ägs av Facebook. Instagram har beskyllts för att ha stulit flera av funktionerna i Snapchat, men samtidigt har de lyckats bättre med att få sina användare att publicera exempelvis Stories och använda olika filter.

Frågan är dock om Snap avser försöka locka tillbaka de användare som lämnat, eller om de helt enkelt satsar på att locka till sig nya, framför allt äldre, användare genom den nya designen. Snapchat har haft svårt att nå en äldre publik, och användarna har företrädelsevis varit under 25 års ålder. Det har visserligen borgat för en tryggare framtid, men samtidigt är äldre användare oftast mer köpstarka, och en intressant målgrupp för många annonsörer. Att ha en bra mix av användare i olika åldrar är därför sannolikt ett viktigt mål för Snap när de nu på allvar vill börja konkurrera med de övriga sociala nätverken.

Snap börsintrodcerades i början av 2017, och aktien ökade med 33 % under förra året, en mycket kraftig utveckling som bland annat kommer av en högre tillväxt i antal användare, och högre omsättning än vad analytiker på Wall Street hade förväntat sig. De har med andra ord passerat det första nålsögat, att leva upp till aktieägarnas högt ställda förväntningar. Nu återstår balansgången mellan att hålla såväl aktieägare som användare glada. Just nu verkar de dock ha tippat över åt ägarnas sida lite för mycket, då bland annat Snapchat Stories plats ersatts av Discovery, sidan där företag kan presentera sina annonser. På något sätt måste de bemöta den kritikstorm som just nu blåser över nätverket. Frågan är dock vilket budskap som är bäst för Snapchats fortsatta framtid.