Förra veckan träffades hundratals marknadsförare för att under två dagar ta del av det senaste i branschen. NextM hade bjudit in närmare 30 talare för att visa, berätta och engagera deltagarna i framtidens möjligheter och utmaningar. (Foto: Jacob Nordström)
Föreläsare visade upp och diskuterade så klart det senaste inom VR, AR, digitalt tryck, AI och vilka användningsområden detta får för media och marknadsföring. Under ledning av GroupMs VD Simone Skoog guidades vi mellan de olika talarna och break-out sessionerna. Det fanns möjlighet att testa såväl AR, som VR och även bli en cyborg genom att få ett chip implanterat i handen. Det hela var lite som en tech-festival där skärmar, glasögon, NFC-chip och rörelsedetektorer möttes och blandades.
Läs även: Chippning under NextM
Det fanns dock två återkommande och genomgående teman under de två dagarna, känslor och upplevelser. På senare tid har allt fler företag börjat mäta effekten av reklamkampanjer genom graden av känslor som de väcker hos tittaren. Även NextM var på den bollen och flera föreläsare tog upp vikten av att väcka känslor hos konsumenten. Det är något som både DN och organisationen RYOT gör genom att använda VR i nyhetsrapportering. Det handlar nämligen inte bara om tekniken, utan vad du gör med tekniken.
Läs även: Känslor som måttstock för lyckade kampanjer
David Shing från AOL, som avslutade hela NextM, menade att storytelling handlar mindre om telling och mer om storyn. Han menar att det är själva berättelsen som är det viktiga, och att vi behöver bli bättre på just berättelserna som väcker känslor. Företag arbetar med att kommunicera med sina kunder, men de behöver inse att: ”We are in the business of sight, sound and motion to create emotion”. Genom att sälja känslomässigt kommer du kunna skapa betydligt bättre resultat.
Även upplevelser var något som återkom under NextM. För att fritt citera Kevin Kelly: Istället för att prata om Internet of Information behöver vi prata om Internet of Experiences. Dagens användare vill ha upplevelser, något som bland annat Kate Stone från Novalia demonstrerade. Hon driver projekt kring att trycka elektronik genom ledande bläck, som sedan kopplas till exempelvis telefonen. På så sätt har de tryck pizzakartonger som fungerar som en DJ-rigg och konsertinbjudningar som genom att trycka på kortet öppnar exklusivt videomaterial på din telefon.
Även Spotifys MD Jenny Hermansson menade att konsumenten förväntar sig att Spotify levererar musik ”för mig, precis här, precis nu”. Användaren har alltid full kontroll över sin musikupplevelse, och Spotifys jobb är att göra det möjligt för individer att alltid ha rätt musik för varje tillfälle.
Zineb Ait Bahajii från Google demonstrerade även hur interaktionen med din telefon håller på att bli mer upplevelsebaserad. Den senaste utvecklingen av röstinterface är Google Assistant, som reagerar på vardagligt tal, fungerar över flera enheter och dessutom lär sig mer om dig baserat på interaktionen. Resultatet är att du kan prata med din telefon som om den vore din faktiska assistent, den ger rekommendationer på restauranger baserad på dina tidigare inställda preferenser (exempelvis vegetarian), samt kan dra slutsatsen att om du via datorn tittat på närmaste bygghandel så kan du vilja ha vägbeskrivning dit på telefonen när du direkt efter sätter dig i bilen.
Flera nämnde även människors idag låga toleransnivå och korta uppmärksamhetsspann. Användare tenderar att lämna en sajt inom 6 sekunder om de inte hittar vad de letar efter, och vi kan hålla uppmärksamheten i ca 8,5 sekunder innan vi tröttnar. För att fånga användare och potentiella kunder i dagens värld måste vi alltså engagera dem mer. Det är något som går att åstadkomma genom att just väcka känslor och leverera upplevelser. Kom dessutom ihåg att det hela bör ske ”on demand”, över 70 % av användare idag är nämligen mer intresserade av att själva läsa om ett företag, än att se reklam om företaget.