Uppfinnaren av webben vill bygga ett helt nytt som styrs av användarna

Uppfinnaren av World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee, har fått investeringar om 60 miljoner kronor för att starta företaget Inrupt, som ska se till att onlinejättar som Facebook och Google inte kan spåra användare på nätet.

Det var 30 år sedan som Tim Berners-Lee och John BruceBerners-Lee startade World Wide Web (WWW), och de anser nu att webben har tappat sitt egentliga syfte. Enligt Berners-Lee är webben idag plats för hycklare, sådana som sprider hat, gör brott enklare och att alla användare villigt lämnar över sin data för att få tillgång till tjänster.

Därför har man nu dragit igång bolaget Inrupt som ska sätta saker på sin plats och få ordning på webben. Visionen är helt enkelt att låta användarna lagra sin personliga data på en säker plats och sen låta, om de vill, företag få tillgång till delar av den. Plattformen heter Solid och ska vara bombsäker och helt i händerna på användarna. Enligt Berners-Lee blir det en win-win eftersom utvecklare kan få tillgång till användarnas data men bara på användarens villkor.

Investeringen som man nu fått är bara första steget till att bygga en helt ny webb där användarna sitter i förarsätet, istället för företag och regeringar.

Här kan du läsa mer på deras blogg.