Tidningen Buzzfeed gjorde i förra veckan en stor artikel om fenomenet ”tweetdecking”, vilket innebär att hemliga nätverk tar emot tusentals dollar för att se till att göra tweets virala. Det hela bryter mot Twitters regler, men det bekymrar inte deltagarna i de hemliga sällskapen.
Ett tweetdeck är en grupp människor som alla har ett mycket stort antal följare på Twitter. Företag eller privatpersoner kan sedan betala dessa människor för att retweeta ett inlägg, och på så sätt få ut det till hundratusentals användare och se till att skapa en viral succé. För att bli medlem i ett tweetdeck måste du i de flesta fall ha ett följarantal som överstiger 10.000. Flera stora kontoägare har dessutom skapat egna tweetdecks tillsammans med sina vänner, för att tillsammans tjäna stora pengar.
De som vill nå ut via dessa nätverk kan vara företag som vill nå ut med en produkt, personer eller företag som vill bygga ett nätverk på Twitter, eller bara personer som vill synas och skapa en viral succé. En retweet kostar oftast mellan 5-10 dollar, och det går i flera fall även att få månatliga prenumerationer, eller till och med få tidsbegränsad tillgång till nätverket för att själv kunna skicka ut tweets. De som äger ett tweetdeck tjänar i genomsnitt 3.000-5.000 dollar i månaden, medan medlemmar i tweetdecken kan tjäna allt från några hundra upp till tusentals dollar beroende på antalet följare och aktivitetnivå.
Det hela strider dock mot Twitters regler, som slår fast att användare inte får ”sälja, köpa eller artificiellt försöka förstora interaktioner mellan konton”. Twitter har även slagit ner på flera tweetdeckers, men dessa återkommer oftast efter ett tag med ett nytt användarnamn.
Det finns även en rörelse mot förekomsten av tweetdecks, en grupp människor som kallar sig själva för ”Trash Twitter” menar exempelvis att tweetdecks stjäl inlägg och postar som sina egna för att bygga sina följarskaror, och sedan får de betalt för att skicka ut budskap till dessa följare. Det innebär att samma tweets ofta blir virala gång på gång, eftersom de används för att bygga nätverk. Resultatet blir att användarna tröttnar när samma tweet återkommer gång på gång fast med olika avsändare.
Alla försök att agera mot tweetdecks möts dock av typiska trollaktioner som massrapportering till Twitter för att få kontot avstängt, hot om att gå ut med personers privata uppgifter samt att anmäla personer till pedofilnätverk. Det är med andra ord en farlig väg att gå att som användare försöka agera mot dessa nätverk, som försvarar sina inkomstkällor med alla tillgängliga medel.
Enligt de som är med i nätverken är det dock väldigt lättförtjänta pengar. Allt de gör är att samla några kompisar, dela varandras stulna tweets för att bygga en stor följarskara, och sedan börja ta betalt för att skicka ut andras tweets. Exakt vad som krävs för att komma till rätta med problemet är dock svårt att veta. Twitter försöker givetvis få användarna att följa reglerna, men det är svårt att komma åt dessa nätverk, i synnerhet som de bara dyker upp under andra namn. De som använder sig av tweetdecks för att nå ut ser ju också ett värde i det, lite som att anlita en influencer. Tyvärr leder det hela till minskat intresse för Twitter som kanal, vilket riskerar att utarma hela nätverket, och därmed även inkomsterna för de som driver tweetdecks.