En ny studie från Pew Research Center som släpptes tidigare i veckan visar att det faktiskt är de äldre som föredrar att se nyheter i TV-format; de unga föredrar att läsa dem istället. Något tvärtom från vad man gärna tror, kanske.
Enligt TechCrunch så är det en populär åsikt bland många publicister att det just är videoklipp som gäller för att man ska kunna nå ut till de unga nyhetskonsumenterna – men så verkar alltså inte vara fallet.
Av de tillfrågade amerikanerna i åldrarna från 18 till 29 år så föredrog 42 procent att läsa nyheter, mot 38 procent som hellre ville titta på dem. Att lyssna på nyheterna verkar dock inte alls lika poppis, och fick bara 19 procent. Kanhända man behöver fler dokumentärer i stil med P3’s utmärkta radioserier i USA?
Ju äldre man blir desto hellre verkar man vilja titta på nyheterna; av dem mellan 50 och 64 så ville bara 29 procent hellre läsa än titta på nyheterna, och bland dem över 65 år så var siffran ännu lägre, 27 procent.
Däremot så ville 52 procent av dem mellan 50 och 64 år titta på nyheter, och 58 procent bland dem i pensionsåldern. Ju äldre man är desto hellre tittar man på TV-nyheterna, verkar det som helt enkelt.
De yngre har en större benägenhet att använda sig av nyheter som länkas via sociala medier och andra internetkällor. Papperstidningarna är dock inte de som vinner på de yngres ökade läsande.
Hela 81 procent av dem under 29 år föredrog att göra det online – bara 10 procent läste pappersutgåvorna. Det var några fler bland dem mellan 50 till 64 som läste tidningen (40 procent), men även där vann webben med en procent (41).
När de yngre tittar på nyheterna så gör de det i allt större utsträckning genom att kolla på internetvideos, också. Majoriteten kollar förvisso på TV (57 procent) men hela 37 procent av dem mellan 18 till 29 spanar helst in nyheterna via nätet.
Läs mer: Paradigmskiftet inom media är här – Nu konsumerar de yngre primärt nyheter från Sociala Medier
I slutändan så innebär detta att den yngre generationen är minst lika välinformerad om världen som den äldre. Frågan är förstås en annan när det kommer till vad man läser, men det är en annan fråga.