Uber värt mer än AirBnb och WeWork tillsammans

I samband med förhandlingar mellan Uber och investmentbolagen Benchmark och SoftBank har frågan om vad bolaget egentligen är värt dykt upp. Enligt Business Intelligence-företaget PitchBook är Uber inte riktigt värt de 100 miljarder dollar som den nuvarande investeraren Benchmark menar, men de är ändå värda bra mycket mer än alla andra start-ups i USA just nu.
De tre företagen håller precis på att förhandla om huruvida Benchmark ska sälja delar av sina investeringar i Uber till företaget SoftBank. Tanken är att Benchmark ska kunna kapitalisera på sin investering, samtidigt som Uber sprider riskerna och kan få in nya influenser i företaget. Men för att kunna sälja delar av bolaget måste de veta vad det är värt, något som PitchBook kan hjälpa till med.
Läs även: Uber firade nyss 5 miljarder resor
Enligt PitchBooks senaste undersökning är Uber värt 68 miljarder dollar (553 miljarder kronor), vilket är mer än vad tvåan AirBnb och trean WeWork är värda tillsammans. AirBnb värderas i undersökningen till 31 miljarder medan WeWork värderas till 21 miljarder. På fjärde plats kommer Elon Musks rymdföretag SpaceX, ockcå värderat till 21 miljarder.
Trots den massiva kritiken, och protester och demonstrationer från taxibolag världen över är Uber helt enkelt ett företag som människor tycker om. I Los Angeles har introduktionen av Uber exempelvis minskat mängden rattfylleri, eftersom det nu är billigt och enkelt att ta en Uber hem från krogen istället för att ta sin egen bil. Frågan om taxitillstånd och skatteinbetalningar kvarstår dock, och i flera länder pågår diskussioner och utredningar kring hur Uber egentligen bör klassas, något som kan komma att påverka tillgängligheten och prisbilden framöver.