Uber avslöjar i öppen databas hur Stockholmare rör på sig

Uber lanserar idag verktyget Uber Movement för Stockholm. Därmed är Storstockholm från och med nu en del av en öppen webbplats där data om invånarnas rörelsemönster finns tillgängligt för stadsplanerare, politiker, tjänstemän, privata aktörer och invånarna själva.

Uber Movement använder data som samlas genom resor som görs via Ubers plattform för att kartlägga rörelsemönster mellan olika basområden. Uber Movement finns redan i storstäder såsom Sydney, Boston, Paris, Amsterdam och London.

Lanseringen av Uber Movement för Stockholm är en viktig del i vårt arbete att genom data från Ubers tjänster bistå Region Stockholm, Stockholms stad och andra aktörer i arbetet med stads- och trafikplanering. Som techbolag vill vi hjälpa Stockholms beslutsfattare att fatta datadrivna beslut som gynnar både stadsmiljö och invånare. Det här är dessutom bara början. Över tid hoppas vi kunna lägga till fler funktioner, dataset och städer i tjänsten, säger Joel Järvinen, Nordenchef för Uber.

Det gläder mig att Region Stockholm kunnat erbjuda företag som Uber möjlighet att ta del av vår öppna data för att utveckla och ta fram nya tjänster för ökad mobilitet. Jag hoppas att Uber Movement kommer att bidra i arbetet med trafik- och stadsplanering hos Region Stockholm, SL och andra berörda kommuner och myndigheter, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd och ordförande för SL.

Uber prioriterar både förares och kunders integritet och därför består Uber Movement enbart av aggregerad och anonymiserad data. Den tillgängliga datan kan inte användas för att komma åt personligt identifierbar information om förare eller kunder.