Twitter ökar antalet användare

Efter en längre tids svacka vänder nu trenden för Twitter, som noterar en ökning med fem miljoner nya twittrare under det första kvartalet 2016. Man kan också konstatera den nya algoritmens framgång, tillsammans med större intäkter från mobil- och videoreklam.

Twitter har brottats med en del problem under förra året, inklusive medlemstapp. Men under gårdagens kvartalsrapport kunde företaget konstatera en ökning med fem miljoner nya aktiva månatliga användare, något som ökar siffran till 310 miljoner.

Några av orsakerna till det ökade antalet användare är, enligt Twitter själva, deras förbättrade algoritm för nyhetsflödet. Denna uppdatering – som prioriterar tweets efter uppfattad relevans för användaren,  har kritiserats av vissa men verkar ha fallit väl ut. Enbart två procent har stängt av funktionen, och man ser en ökning av mängden aktivitet (“likes”, twittrande och så vidare).

Man rapporterar också en ökning i antalet videoprodukter och ett ökat intresse från annonsörer kring denna typ av reklam. Videotweets har också upp till 30 procent bättre “ad recall” än motsvarande sponsrade tweets.

Företaget satsar också mer på Periscope, som är en live-streamad videovariant (något som Facebook Live hoppas konkurrera ut). Videoannonser på mobila plattformen är den största intäkten, och står för hela 88 procent av reklamintäkterna – säkerligen då 83 procent av användarna twittrar via smartphones och plattor.

Utöver sådant som sändningsrättigheter för matcher i Amerikansk fotboll hoppas man locka till sig fler annonsörer som vill nyttja dessa nya format.

Däremot faller faktiskt antalet “vanliga” annonsörer – i synnerhet snabbmatsföretagen verkar ha satsat mindre på sponsrade tweets än tidigare – något som tar ut en del av videoannonseringens tillväxt.

Något annat som inte motsvarat marknadens förväntningar inför kvartalsrapporten var intäkterna, vilket resulterade i ett visst aktiefall under gårdagskvällen.

Läs mer: Twitter tänker etablera sig i Sverige

Det återstår att se om Twitter verkligen lyckats vända trenden på längre sikt, men den 10 år gamla sociala medie-favoriten har inte på långa vägar gett upp andan än.