Twitch tar sig an spelbutikerna

Den Amazonägda streamingsajten Twitch, där man kan streama dataspel i realtid, kommer nu att börja konkurrera med dataspelsaffärer. Nu ska man nämligen sälja spel direkt via sin sida, något som ska ske redan denna vår.
Utvecklingen är inte så konstig, skriver Techcrunch som syftar till att tjänstens utvecklare under en längre tid talat om möjligheterna av att använda sig av sidans aktiva spelcommunity. Sociala plattformar gör ju sig utmärkt för marknadsföring av produkter, så varför inte göra det möjligt att köpa dem där samtidigt?
Twitch har redan skrivit på samarbetsavtal med flera olika speltillverkare, inklusive Ubisoft, svenska Paradox Interactive, Telltale Games och andra (inget EA-games såklart, de har ju sin egen tjänst).
Läs mer: Dags att gå IRL med spelstreamingtjänsten Twitch
Spelen kommer kunna laddas ner via Twitch:s egen nedladdningstjänst, som redan finns tillgänglig för de användare som har Twitch Prime. Man kommer dock också kunna ladda ner och spela produkterna via speltillverkarnas egna tjänster, som Ubisofts Uplay (så varför inte EA:s Origin?). De som köper via Twitch får också lite bonusar, inklusive unika “emotes” och chat-märken.
Man kommer därför bli något av en utmanare till den populäraste tjänsten, Steam från Valve. Vi får se hur möjligheterna att promota spel under livesändningar (de Twitch-streamare som tillåter reklam får 5 procent av priset) kommer bli nästa stora grej, eller bara en gimmick.
Å andra sidan så kan det röra sig mer om en möjlighet för Twitch (och deras användare) att tjäna en extra slant, samtidigt som speltillverkarna får ännu en bra möjlighet att göra reklam och öka försäljningen samtidigt. Det är ändå svårt att tänka sig att man ska kunna utmana giganten Steam, till exempel.
Den nya speltjänsten ska komma under våren, med priser i dollar men med en möjlighet för mer lokala priser (och språk) längre fram.