Twilight-stjärnan Kristen Stewart publicerar ett arbete om maskininlärning

Artificiell intelligens i film börjar bli ett allt viktigare verktyg för filmskapare som vill ta konsten till en ny nivå. Detta gäller även den skådespelaren och regissören Kristen Stewart (känd från Twilight-filmerna), som nu tillsammans med två andra experter inom området publicerat ett PM om maskininlärning och filmskapande.
PM:et kommer ut i samband med Stewarts regidebut med kortfilmen “Come Swim”, där hon använder sig av en maskininlärningsteknik som kallas “style transfer”. Denna visuella teknik anpassar en videos estetiska effekter efter en bild eller annan video – så vill man göra något som ser ut att vara en rörlig impressionistisk tavla så är det denna teknik som är lösningen.
Läs mer: Facebooks nya videofilter är ett steg närmare AI-revolutionen
Stewart har skrivit PM:et tillsammans med specialeffektsingenjören Bhautik J Joshi och producenten David Shapiro, och publicerat arbetet – som heter “Bringing Impressionism to Life with Neural Style Transfer in Come Swim” – på onlinebaserade gratisbiblioteket arXiv.
De beskriver om hur de applicerade maskininlärningen på en testruta, och finjusterade inställningarna för att få en speciell effekt. Tanken är att fler ska kunna lära sig denna förhållandevis lättanvända teknik, och ge ett speciellt estetiskt djup till sina filmer. Tekniken är inte fulländad ännu, men det faktum att den är “open-source” och därmed tillgänglig att testa för alla kommer säkert öka dess kapacitet i framtiden. Kristen Stewarts arbete är nu en del av detta projekt.