TVision – startupföretaget som ska utmana Nielsen TV-mätningar med Eye-tracking

Maskininlärning och Eye-tracking; det är några av de senaste teknologiska lösningarna som på allvar hittat en väg in inte bara i marknadsföringsvärlden, inte minst när det kommer till nya mätningslösningar. Nu har amerikanska TVision nyligen fått ännu mer pengar, som ska investeras i att utmana bland annat Nielsens traditionella TV-mätningar.

Att det är eye-tracking som gäller märks bland annat i Googles köp av företaget Eyefluence, som sysslar just med sådan teknologi nyligen – även om detta köp troligtvis ska användas inom VR-teknologi. TVision Insights, däremot, hat ett annat användsningområde; tittarmätningar.

Läs mer: Googles köp av Eye-trackingföretag kan vara VR-relaterat

Företaget har nyligen fått ett ökat klirr i kassan efter att ha gått nästan 60 miljoner kronor i stör från olika investerare, något man ska använda till att bland annat öka mängden mät-boxar i de amerikanska hemmen från nuvarande 7000 till 15000.

Dessa små boxar är alltså själva kärnan i verksamheten, och sitter ovanpå vanliga TV-apparater. Utöver att läsa av TV-tittarna med en optisk kamera, så använder den också laser- och IR-sensorer för att kunna mäta data även när det är dålig belysning i rummet. Kruxet är att den också känner av inte bara de som sitter i rummet, utan även vilka som tittar eller inte tittar på TV:n.

Många andra mätsystem, som Nielsens, använder också rätt avancerade mätboxar; dessa känner dock oftast bara av att TV:n är på, och det är upp till tittarna att säga vad de ser och när. Det är också lätt att veta vem som sitter i soffan; men inte vad de gör, något som i tider som dessa (med laptops, mobiler och surfplattor) sällan innebär att man faktiskt tittar på vad som sänds särskilt aktivt.

Detta innebär att data mätt med traditionella metoder kan visa fel, något som också påverkar sättet man ser på annonsering i just TV. Den nya mätmetoden som TVision vill få ut på marknaden ska lösa just detta, något som marknadsförare som sysslar med exempelvis flerplattformslösningar kan finna användbart.