Två ägg: Google dödar kakorna i början av nästa år

Microsoft, Apple och Mozilla har alla tagit sig an kakorna och gjort det allt svårare att spåra användarna. I början av 2020 kommer Google lansera sin egna cookie-killer.

Sunny: Hörde att Google kommer att döda kakorna som verktyg för att spåra och följa användarna på nätet i början av 2020.

Benedict: Väntat med tanke på att alla andra webbläsare redan börjat den resan. Bara se på Apples senaste uppdatering av ITP som gör det typ omöjligt att köra retargeting.

Sunny: Men jag tror att Google tänker göra en Facebook och tvinga in annonsörerna i ett helt eget system.

Benedict: Hur menar du?

Sunny: Google har redan börjat använda kontextuell styrning och maskininlärning, de  placerar förstapartskakor på alla egna beröringspunkter som Gmail, Google.com och ger alla användare en annonsprofil. Som annonsör kommer du bli tvungen att köpa och placera annonser genom Google.

Benedict: Så om man inte nu väljer Facebook eller Google är det kört?

Sunny: Ja, så kan man ju säga. Facebook för där konsumenterna hänger och Google för där konsumenterna gör saker.

Benedict: Oligopolet växer sig bara starkare på bekostnad av den fria ekonomin. Var det inte det här som EU skulle fixa?

Sunny: GDPR och hela den katastrofen handlade ju bara om att kunna bötfälla onlinejättarna, som en skatt Allt det där om ”skydda användarna” vara bara en dimridå. Det är därför uppfinnaren av webben, Tim Berners-Lee, lanserar Intrap och den där webbläsaren Brave ökar som fan. Både företag och användare är trötta att hela tiden hamna utanför.

Benedict: Asså 2020 kommer att bli så jävla spännande!

Här kan du läsa fler diskussioner:

I bråket om TV4 är alla förlorare
Svensk radio vill tvinga in FM-sändare i nya bilar
Hur många journalistpriser finns det egentligen?