TV.nu har analyserat tv-tittandet

Svenskarna tittar på film och serier på helt nya sätt och traditionellt TV-tittande minskar nu även i äldre åldersgrupper. Dessa förändringar har tv.nu sett när de analyserat vårt tv-tittande.

Streaming-tjänster dominerar nu svenskarnas vardag – 85 % av svenskarna tittar på film och serier online. Den största förändringen sker i den äldre målgruppen som förflyttar sitt tittande från TV till streaming. I och med dessa förändringarna så ställs det också högre krav på streamingtjänster som Netflix och HBO att anpassa innehållet till en bredare målgrupp.

Wahlgrens värld, Sofias änglar och Riktigt bra sex – nu också för tjejer toppar listan över de mest populära programmen 2018. Svenskarna väljer TV för att titta på reality, men samtidigt föredrar mer än hälften av alla internetanvändare att betala för sin underhållning genom olika play- och streamingtjänster.

“Behovet att guida tittarna genom alla valmöjligheter, som vi kan göra, blir allt viktigare i och med att utbudet växer så snabbt. Vi har aldrig ökat så starkt tidigare och det är ju såklart jättekul att fler och fler använder våra tjänster för att hitta fram,” säger Helena Folcker, vd för tv.nu.

Den mest populära genren 2018 är kriminalserier som till exempel Bron, Maria Lang och Sherlock samt påkostade serier som “True Detective” och “Making a murderer”. Det visar både statistik från tv.nu men också tv.nu:s sociala kanaler.

Under 2019 kommer ännu fler aktörer lansera på den svenska marknaden och det väntas att bli en utmaning för streaming och tv-kanaler att ligga steget före eftersom marknaden är så oförutsägbar. Till exempel väljer hälften av alla internetanvändare i Sverige att betala för streamingtjänster, samtidigt är den största videoaktören på marknaden fortfarande gratis- och premiumtjänsten Youtube.

Helena Folcker på Tv.nu ser ett ökat behov av att sålla bland allt innehåll som produceras på allt fler tjänster.

“Konsumenten är vinnaren i dag med utbudsexplosionen av kvalitets-tv. Däremot är det omöjligt att få en bra överblick över allt innehåll och att hitta guldkornen, där fyller Tv.nu en central funktion,” säger Helena Folcker, vd.

Topplista på de mest populära programmen hos tv.nu 2018

TV-program

Wahlgrens värld
Sofias änglar
Riktigt bra sex – nu också för tjejer
Det som göms i snö
Vår tid är nu
Hemma igen
Ex on the Beach Sverige
Sommaren med släkten

Topp 5 Netflix

Bron
Maria Lang
Barnmorskan i East End
Sherlock
Homeland

Topp 5 HBO Nordic

The Handmaid’s Tale
The Walking Dead
Game of Thrones
Vikings
The Vampire Diaries

Topp 5 C More

Jägarna
Sthlm Rekviem
Riviera
Morden i Sandhamn
Beck – Ditt eget blod

Topp 5 SVT Play

Riktigt bra sex – nu också för tjejer
Vår tid är nu
Hemma igen
Förväxlingen
Shetland