TV-ankaret råkade massbeställa dockhus åt tittare via deras röststyrda hemassistenter

Många tror på att framtiden ligger i så kallade “smarta”, ständigt uppkopplade hjälpmedel i hemmet – ofta kallat “IoT”, Internet of Things. Utvecklingen är redan igång, men har sina nackdelar, som när ett nyhetsankare råkade lägga en order på dockhus via tittarnas Amazon Echo-dosor.
Det hela började när en 6-årig flicka i den amerikanska staden Dallas förstod att man kunde beställa leksaker via Amazons hemma-assistent Alexa, som kommer med Echo-dosan. AI-dosan ombads köpa ett dockhus och några kilo kakor av flickan, vars föräldrar sedan lärde sig att lägga till en kod för att förhindra framtida “incidenter”.
Det hela blev emellertid en nyhet i ett nyhetsprogram på den lokala kanalen CW6 i San Diego. Efter reportaget kommenterade programledaren Jim Patton händelsen med att säga “Jag älskar den lilla flickan som sade “Alexa köpte mig ett dockhus”.
Den sista frasen uppfattades av flera andra Alexa-enheter som en beställning, och flera av tittarna som installerat dosan upptäckte plötsligt att de var på väg att beställa dockhus via Amazon, skriver bland andra The Verge.
Det är oklart hur många av tittarna som drabbats, och kunde troligtvis stoppas av innan köpet fullbordats. Men det är ändå talande, och varnande, att det är så lätt att “lura” den smarta AI:n. Det går förstås att ändra i Echos inställningar, och antingen stänga av röstfunktionen eller lägga till en unik kod för att förhindra felbeställningar (eller små barns köpräder).
Men vi ska kanske inte förvänta oss för mycket av IoT – det är trots allt maskiner det handlar om.
Läs mer: I framtiden kommer vi arbeta åt AI-chefer och inte skilja verklighet från VR, enligt Microsofts forskare