Så kom det. Nyheten om att tummen upp på Facebook ska få en kompis. En motpol där man kan klicka tumme ner, eller i alla fall klicka på något som skulle vara i samma riktning.

Min första tanke är, oh nej. Behöver sociala medier verkligen detta som redan har kritik och negativt innehåll på så många sätt?

Jag var inne på en Facebooksida igår – ett företag som arbetar med hobbymaterial. De meddelade att leveranstiderna var lite längre just nu för att de hade fått in så många beställningar från sin webshop. Jag hade inget speciellt att göra just då så jag började läsa kommentarerna. Hade det funnits en tumme ner knapp är jag helt övertygad om att dessa tummar hade dominerat. Tråden var fylld av kritik, sura människor och bittra kommentarer. Nu var det ju faktiskt så att företaget hade gått ut med informationen och inte bara struntat i det, men ändå bemöts de av så mycket negativt.

Så jag tror inte att den här nya tummen kommer att göra någon något gott även om Zuckerberg menar att den ska fungera mer som en empatiknapp. Man vill inte gilla något deppigt utan istället visa empati genom att klicka tumme ner. Hm… jag vet inte det.

“We don’t want to turn Facebook into a forum where people are voting up or down on people’s posts, right? I mean, that doesn’t seem like the kind of community we want to create…You don’t want to go through the process of sharing some moment that was important to you during your day and have someone down-vote it.” /Zuckerberg, Facebook