Tumblr får chattfunktion

Kan du se denna glada smileyballong på din Tumblr-sida? Den kommer av att Tumblr nyss introducerat en ny chattfunktion (“Messaging”) – på webben och mobilen.

En funktion som länge saknats bland användare är just chatten. Man kan förvisso mejla varandra och använda sig av frågefunktioner, men med denna nya funktion ska man alltså kunna skriva till varandra i realtid. Till skillnad från frågevarianten (“Ask”) så ska man inte heller kunna vara helt anonym – ja, i alla fall inte när det gäller ens Tumblr-konto.

Den nya chatten ska vara tillgänglig på såväl webben som för Android och iOS. Däremot kommer inte alla användare att kunna ansluta sig med en gång – istället läggs funktionen till stegvis. Användare får veta att de blivit anslutna om de har en liten “smileyballong” på sin sida. Väljer man då att skicka ett meddelande till en annan, ej ansluten Tumblrare så kommer denna att automatiskt få tillgång till tjänsten.

Läs mer: Tumblr öppnar upp sitt datavalv

Man kommer att kunna begränsa vilka som kan skicka meddelanden genom att bara ta emot meddelanden från de användare man själv följer. Chatten ersätter också mejl-funktionen, även om gamla mejl kommer att sparas.

Tumblr säger att den nya chatten bara är ett av flera satsningar kring realtidskommunikation, och att stöd får sådant som videos och GIF-bilder ska tillkomma i framtiden.

Med denna nya funktion försöker Tumblr att skapa något som redan funnits tillgänglig via tredje-partstillägg, som XKit, och som används av de mer insatta Tumblrarna. Däremot kan majoriteten av användarna, som ofta är rätt unga, ha svårt för större förändringar av detta slag – och redan har många varit uttalat negativa och kritiserar att man ersätter mejl-funktionen på detta vis.

Samtidigt är det dock ett steg i rätt riktning enligt många, och till skillnad från exempelvis Facebooks “Messenger” så kan Tumblr’s egna chatt vara ett bra verktyg för människor att samtala över gemensamma intressen eller problem, utan att nödvändigtvis känna varandra online eller IRL.

Mer info från Tumblr själva finns här.