Trots rasistiska bakslag – Microsoft tror att Chatbots är framtidens melodi

Det dröjde egentligen bara några timmar innan Tay, som skulle vara en tonårsvariant av en chatbot, fick stängas av efter att trollen fått den att hylla Hitler och KKK. Men trots detta tror Microsoft på chatbotar som framtidens stora trend.

Först måste det bli lite svårare för illasinnade nättroll att utnyttja botarnas inlärningsfunktioner till att önska feminister en snar död eller heja på Donald Trump och nazistiska ledare.

Läs mer: Nu ber Microsoft om ursäkt för den nazistiska chatboten

Men när det det väl är möjligt så kan Tay mycket väl återvända från sin nuvarande avstängning. Chatbotar är nämligen Microsofts nya satsning. Här tänker man ligga i täten för utvecklingen – kanske för att kompensera sitt nederlag gällandes operativsystemen för smartphones.

Nu är inte idén bakom chatbotar att de ska bli till en ny robotkompis – istället ska de ses på som kommunikationsprogram. Användare ska kunna uttrycka en önskan, som sedan ska utföras av boten.

Om du någonsin sett en framtidsdator i en SF-rulle så förstår du kanske grejen – i dessa kan man ofta “be” datorn utföra något utan avancerade kommandon (låt oss bara hoppas vi inte bygger nästa HAL…). För Microsoft är verbal interaktion med datorer och teknik ett mer naturligt alternativ än pekdon och knappar.

Därför var Tay ett så intressant projekt – man vill i framtiden skapa en personlighet för alla typer av människor, någon för alla att gilla.

Så tids nog, när det blivit smartare, så kanske vi alla kommer att fnysa åt vår tids primitiva tekniska kommunikationslösningar.

Kanske.