Trollen vinner över diskussionsforumen på nätet

Ännu ett internetforum har tvingats stänga ner på grund av näthat. Denna gång är det kända filmvetarsajten IMDb som nu stänger ner sitt diskussionsforum, tillsammans med möjligheten för användare att skicka meddelanden till varandra.
Orsaken till detta är, enligt IMBDb, att forumet “inte längre bidrog till en positiv, användbar upplevelse för den stora majoriteten av våra över 250 miljoner användare världen över”. Ett rätt krasst konstaterande, och enligt källor även något i underkant.
Istället för att vara en källa till att diskutera filmer och serier så har det varit fullt av, tja, trollande. Faktum är att det har jämförts med YouTubes kommentatorsfält (på bland annat reddit), något som ju är känt för allt från misogyna hatkommentarer till ren hatpropaganda. Mycket riktigt så förekom rasism även på IMDb, och i bästa fall så handlade det “bara” om att kasta smuts på varandras smak och tycke.
Läs mer: AI ska hjälpa Google bekämpa elaka troll
Inte så konstruktivt, alltså. IMDb konstaterar också att de inte genererar så mycket webbtrafik heller, och lägger således ner dem helt.
Det är inte bara IMDb som drabbas av troll. Hur många gånger är YouTubes kommentatorsfält öppna numera? Men för att kolla på våra svenska exempel, som Dagens Media och Aftonbladet. Båda har fått anpassa sig till den hårda och ickekonstruktiva verkligheten på internet.
Istället för att försöka moderera egna forum eller kommentatorsfält så håller man diskussionerna till sociala medier (så kommer även IMDb att göra), som Facebook eller Twitter. Där är det ofta lättare att hålla koll, även om mängden troll där också kan vara av stora mått.
Trollen verkar vinna överallt. Skulle inte nätet göra mänskligheten bättre!?