Trendspaning inför det kommande året

Ett nytt decennium står för dörren, och experter från höger och vänster uttalar sig om vilka kommande trender vi kommer se under 20-talet. Under IABs årligen återkommande event 8 Minutes bjöds åhörarna på trendspaningar från 12 olika personer inom marknadsföringsbranschen. Vissa tog tillfället i akt att lyfta fram sig själva, medan andra tog uppgiften på allvar och delgav spännande insikter om kommande trender. Här är några av de mest spännande spaningar som eftermiddagen bjöd på:

Företag måste våga

Vi börjar från slutet med Anna Martinkari från Telia, som menade att vi måste låta oss själva och våra verksamheter genomsyras av mod och syfte. Vi måste ha modet att våga testa nya saker (kanske någon av trenderna nedan) och vi måste vara tydliga med vilket syfte vi fyller i ett samhällsperspektiv. Allt fler konsumenter väljer varumärken efter andra egenskaper än bara pris, så hur ser du till att vara ett av de varumärken som konsumenterna väljer, och inte väljer bort?

Differentiera dina erbjudanden

På tal om konsumenter så är det enligt Anders Willstedt på Bisnode en tydlig trend att kunderna drar fördel av att ha större utbud, och kan handla på en global marknad. För att såväl locka nya, som behålla befintliga kunder behöver du tydligare differentiera dina erbjudanden. Att ge lockerbjudanden till returkunder är inte lönsamt i längden, och det kan kosta mycket att locka in nya kunder med missriktade erbjudanden. Så det är värt att lägga tid och resurser på att verkligen förstå dina målgrupper.

Bidra positivt till världen

Enligt Tero Marjamäki på Blocket är det dessutom viktigt att hjälpa kunderna att göra smartare val, både vad gäller klimat och sociala utmaningar. Förra årets julklapp var det återvunna klädesplagget, och i år är det mobillådan. Båda dessa visar på tydliga utmaningar med såväl klimatkris som ökad social dissonans. Kan ditt företag vara det som bidrar positivt till världen så kommer fler kunder vilja handla av dig.

Affiliatemarknadsföring är en väg framåt

Några som börjar leta sig in i e-handelsbranschen är dessutom mediehus menar Axel Wolrath på Tipser. De har nämligen noterat att medieaffären går allt sämre; det är svårt att få lönsamhet i annonsering, och att skapa prenumerationstjänster är inte heller lätt att få snurr på. Därför börjar flera europeiska mediehus kika på affiliatemarknadsföring, det vill säga göra produkttester och rekommendera varor och tjänster till sina läsare, sär de sedan får en del av försäljningsvinsten. Vi lär med andra ord få se mindre ren reklam, och mer rekommendationer i de tidningar vi läser.

Satsa på kurerat innehåll

Detta hänger väl ihop med de spaningar som Liv Sandberg på Facebook delade med sig av. Hon menar att kunderna blir allt mer kräsna, och förväntar sig ett kurerat innehåll. Du behöver med andra ord leverera sådant som är relevant för din målgrupp, annars går de någon annanstans. Kunderna vill dessutom ha en friktionsfri shoppingupplevelse, och direkt kunna köpa den produkt som de ser. Att underlätta köpupplevelsen genom att både ha relevant information och en enkel lösning för att köpa produkten kommer därför bli allt viktigare.

Skapa en digital tvillingorganisation

En av de saker som kan vara värt att kika närmare på för att lyckas med några av dessa saker är möjligheten att bygga en digital tvillingorganisation. Tomas Seo på Nord DDB menar att detta är ett sätt att testa olika lösningar på din organisation i en digital miljö. På så sätt behöver du inte riskera dyra omorganisationer som inte ger önskad effekt, utan kan satsa på projekt som har större sannolikhet att ge goda resultat.

Detta var ett axplock av de spaningar som lyftes fram under årets 8 Minutes. Nu återstår det att se vilka som slår in nästa år.