Trendspaning med Magnus från Sizmek: Här är tekniktrenderna marknadschefen måste ha koll på

Digital marknadsföring står inför stora förändringar under nästa år. De kommer att förändra allt för vissa företag, medan det kommer innebära slutet för andra. I den här krönikan spår Magnus Johansson som är Nordenchef på Sizmek nästa års trender.
Marknadsföring är en föränderlig bransch som gärna tar sig an nya tekniker. Under 2018 ser vi en hel del av dem gå från spännande koncept till något som kommer att förändra branschen för alltid. Här tittar Magnus närmare på fem trender för digital marknadsföring under 2018.
Prediktiv marknadsföring
Majoriteten av marknadsförare (82%) tror att prediktiv marknadsföring kommer bli nödvändigt för att kunna hänga med i konkurrensen under de kommande två åren. Detta enligt en studie som Forrester gjort på uppdrag av Sizmek. Introduktionen av artificiell intelligens (AI) och maskininlärning för att studera kundmönster och visualisera historiska data anses bli de bästa verktygen för att leverera personanpassade upplevelser och meningsfulla annonser. Allt eftersom tekniken utvecklas kommer det vara möjligt att utveckla kampanjer där varje liten detaljs optimerats för de tilltänkta mottagarna, vilket säkerställer framgångsrika upplevelser som fastnar hos konsumenterna.
Vi kommer mäta livstidsvärdet mer noggrant
Data är nyckeln till att förstå konsumenter och, om den används effektivt, det enda verktyget som ger annonsleverans i rätt läge för att kunna bygga meningsfulla relationer.
Data har länge varit en grundsten inom marknadsföringen, men framöver kommer dess betydelse att öka tiofaldigt. Den kommer att ligga till grund för varje enskild liten detalj i en kampanj samtidigt som den låter annonsörer bygga en komplett bild av varje enskild konsument.
Framöver kommer vi kunna tillskriva livstidsvärde till varje konsument och exakt kunna bedöma deras värde för ett varumärke. Begreppet livstidsvärde är fortfarande i ett väldigt tidigt stadie, men det spås bli det mest säkra och viktiga marknadsföringsvärdet någonsin och ett hett begrepp under 2018.
Konsolidering ger klarhet
2017 innebar starten för en välkommen konsolidering inom ad Tech-marknaden. Det här marknadssegmentet är överfullt med spelare som gärna överdriver sin expertis, tillhandahåller onödiga ’lösningar’ för att lösa de utmaningar som finns. Vad som är än mer alarmerande är att många av dessa leverantörer inte erbjuder transparenta eller rättvisa processer, vilket riskerar ryktet för hela branschen. Fördelen med konsolidering blir att ineffektiva lösningar rensas bort medan enbart de med relevanta tjänster på global skala överlever. Under 2018 kommer vi fortsätta se myllret lugna sig och mot slutet av året har vi en betydligt bättre ad Tech-bransch som fokuserar på optimala kundupplevelser och extremt personanpassad annonsering.
Lösningar på varumärkenas säkerhetsfrågor
Nästa år kommer vi se Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) ta sig an den digitala annonseringens mest akuta utmaning: varumärkessäkerhet. Internet är fullt av opassande innehåll – något fake news-debatten om inte annat belyst – vilket gör att det egna varumärkets säkerhet har kommit högt upp på många marknadsförares agendor. Många kända varumärken har ofrivilligt synts i samband med propagandafilmer för extremism under 2017 och vi kommer att se fler sådana exempel under 2018.
Samtidigt är det en konkurrensutsatt marknad, vilket gör att leverantörer måste agera snabbt för att skapa lösningar som beställarna kräver. Tekniker som semantisk kontextuell målgruppsanpassning är en av de tekniker som växer fram för att göra 2018 till året då det verkligen blir möjligt att skydda sitt varumärke. Med hjälp av AI, ML och språkigenkänning kommer det här verktyget förstå relationen mellan ord, vilket gör det möjligt att avgöra vad som egentligen sägs och menas i innehållet på en webbplats.
Kontextualiserad målgruppsanpassning å sin sida ser till att kampanjer håller varumärkena säkra. Vi kommer se programmatisk annonsering fortsätta sin exponentiella tillväxt och marknadsförare kommer kunna dra nytta av dess skala, effektivitet och personanpassning som det medger utan att riskera varumärkets säkerhet.
Vi kommer att undra varför vi hanterade allt separat
I år har vi sett en explosion av nya lösningar – från utveckling inom virtual reality till avancerade kvantdatorer – annonsbranschen är helt klart en ständigt innovativ bransch. Samtidigt har de nya spännande teknikerna inte lyckats lösa ett av annonseringens grundproblem: behovet av aktivering, optimering och strategier för media.
Sedan den digitala tidens början har marknadsförare kämpat med att placera tonvikten rätt, ska data prioriteras över de kreativa faktorerna? Och ska mediestrategierna ta ett steg tillbaka?
Som tur är finns det lösningar på gång, som börjar adressera dessa tre element och hur de ska placeras. Något som ger möjligheten att optimera resultaten hos alla tre delarna. Med de nya teknikerna blir den gamla frågan om data mot kreativt mot mediestrategi plötsligt gammal eftersom marknadsförare kan få allt.
Som en konsekvens kommer vi att se ett rejält hopp i kvalitet för digital marknadsföring nästa år. Det är då vi kommer att ta ytterligare ett steg och nå den heliga graalen inom annonsering: personanpassade upplevelser, levererade till rätt person vid rätt tidpunkt i rätt kanal. Det fina med AI är att detta kommer kunna göras i en hastighet och i en skala som vi aldrig sett förut.
Artikeln är skriven av:
Magnus Johansson, Nordenchef Sizmek