Tredjepartskakorna försvinner helt år 2022

Webbläsaren Chrome som ägs av Google kommer att fasa ut tredjepartskakorna fram till och med år 2022.

Tredjepartskakor har levt på lånad tid länge nu. Numera blockeras de av Apples Safari, Firefox från Mozilla och Microsoft Edge. Bara Google Chrome är helt öppen för att hantera tredjepartskakor, men nu ska det bli ändring. Google tänker nämligen helt fasa ut tredjepartskakor fram till år 2022 och ersätta dem med en egen lösning – Privacy Sandbox. 

Så om du lever med system som bygger på tredjepartskakor är det dags att börja tänka om och anpassa dina plattformar.

Det här ska ersätta tredjepartskakorna

Google utvecklar en egen Privacy Sandbox som kommer att göra det som kakorna gör fast helt inne i webbläsaren Chrome. För att komma åt informationen måste du då använda ett API.

Med Chrome Privacy Sandbox ska användarna känna sig skyddade samtidigt som annonsörer, sajtägare och andra aktörer ska kunna få ut önskad information. Google vill helt enkelt skapa “a secure environment for personalization that also protects user privacy.” Men för att kunna göra detta krävs “new approaches to ensure that ads continue to be relevant for users, but user data shared with websites and advertisers would be minimized by anonymously aggregating user information, and keeping much more user information on-device only.”

Fingerprinting ska blockeras

Ett av problemen som Google lyfter fram är Fingerprinting som numera används där kakorna inte fungerar. Problemet är bara att den metoden inte är lika exakt som en kaka så intäkterna sjunker, annonserna sviker och branschen tappar. Att använda Fingerprinting är helt enkelt inte hållbart så därför måste alla aktörer tänka om, vilket Google försöker göra med Privacy Sandbox.

Mätningarna sker inne i Google Chrome

När det kommer till själva mätningarna av konverteringar, med sin nya metod, förklarar Google att “Both Google and Apple have already published early-stage thinking to evaluate how one might address some of these use cases,” och inget mer. Alltså inte ett helt klart svar över hur det kommer att fungera. Idén är att mäta konverteringarna inne i Chrome och låta annonsörer komma åt konverteringsdata utan att lämna ut internetanvändarens information.

Ändringar redan nu i februari

Google börjar redan nu i februari att ändra om hur de hanterar kakor i sin webbläsare Chrome. Kakor som inte inkluderar SameSite, och definieras som tredjepart måste hanteras med HTTPS. Samtidigt kommer man att ta steg för att förhindra Fingerprinting och andra metoder där internetanvändaren inte är i kontroll.

Google äger ekosystemet med Facebook, Microsoft, Amazon och Apple

Världen för annonsörer kommer att vara helt annorlunda när blockaden av tredjepartskakorna är fullständig år 2022. Kvar på marknaden för att hantera alla annonser blir Google, Facebook och Microsoft. Kanske ger sig också Apple in i matchen och Amazon tar större andelar med sitt slutna ekosystem. Alla som står utanför herraväldenas murar kommer att straffas hårt med påhittade siffror, dåliga konverteringar och annat skräp.

Det var EU som skapade situation när de införde GDPR utan att tänka en minut på konsekvenserna. Under ‘täckmantel’ att skydda sina medborgare såg de istället till att amerikanska drakar fick oligopol. Så blir det när okunniga sitter bakom spakarna och vill göra karriär på bekostnad av alla andra.