Tre viktiga tekniktrender som alla som jobbar med video måste ha koll på

KRÖNIKA: Med Allsvenskan i full fart och en ny säsong av Premier League kan vi räkna med en spännande höst som inte bara präglas av fantastisk fotboll utan också av innovativ teknik. Några av dessa teknologier finner vi faktiskt vid sidan av planen, med syfte att optimera tittarupplevelsen.

Baserat på våra tidigare erfarenheter i branschen och samarbeten med fotbollsklubbar har vi identifierat tre viktiga tekniktrender som alla producenter och tv-bolag bör uppmärksamma – mobilens centrala roll, livestreaming och hur man producerar innehåll.

Fotbollsklubbar och ligor letar efter ny teknik som ska hjälpa dem att återhämta tappade tittarsiffror. Tappet beror till stor del på att millennials väljer bort timslånga sportevangemang vars upplevelse störs av alldeles för många annonser, till förmån för streaming i mobilen. Även sportarenor har hängt på tekniktrenden och erbjuder numera publiken Wi-Fi så att de kan ta del av exklusivt innehåll i mobilen under matchen. Allt från spelarintervjuer, bakom-scenen-reportage och anpassade kameravinklar för att locka fler till arenan.

Mobilen är vinnaren

Det är inte bara streaming som gör mobilen till ett vinnande koncept för klubbar och arenor. Allt fler fotbollsklubbar utvecklar appar för att kunna erbjuda exklusiva videoklipp till sina supportrar som vill kunna titta på och dela höjdpunkter från matchen med sina vänner. Syftet är förstås att locka flera tittare och med det öka räckvidden.

Livestreaming

Allt fler supportrar väljer att streama matcher online vilket gör att det inte finns något utrymme för dålig kvalitet på sändningen. Ifall videoklippet inte börjar spela inom två sekunder eller om den bryts under viktiga matchögonblick överger tittaren snabbt tjänsten. Aktörer som sänder Allsvenskan eller Premier League, både online och i linjär-tv, måste försäkra sig om att de har rätt infrastruktur på plats, kan bevaka sändningen och proaktivt lösa problem som kan uppstå innan tittaren blir irriterad och går till en konkurrerande plattform.

Trycket ökar på innehållsproducenter och tv-bolag

Dagens innehållsproducenter och tv-bolag måste vara agila för att snabbt kunna hantera förändringar, vare sig det handlar om nytt innehåll, nya marknader eller nya tekniker som AI, VR eller AR. De behöver också förstå hur tittaren konsumerar innehållet för att kontinuerligt optimera upplevelsen, öka ROI och minska churn.

När nu allt fler tittare väljer att streama online blir det också allt viktigare att anpassa innehållet. På bara några minuter ska videoklipp från evenemang distribueras till flera olika samarbetspartners, som höjdpunkter, halvtidssnack och eftersnack. Här kan automatisering underlätta jobbet.

Ny teknik innebär också nya möjligheter. Men det är samtidigt en svår balansgång i att använda ny teknik och bevara kvaliteten, för varje misstag kan stå dig dyrt när konkurrerande plattformar bara är ett klick bort.

Artikeln är skriven av:

Jason Johns, VP EMEA, Ooyala