3 stora teknologier som kommer förändra framtidens digitala press

Utvecklingen av den digitala pressen har gått framåt med en enorm fart, och en stor andel människor (i synnerhet de yngre) får majoriteten av sina nyheter, inte via pappersformat utan som artikellänkar – i många fall via sociala medier. Att digitalt gäller står alltså klart. Men vilka tech-trender är det som kommer utforma hur dessa digitala nyheter kommer se ut i framtiden?

  • Live Streaming: I samband med att sociala plattformar som YouTube, Facebook och Twitter satsats allt mer på live-streaming så är det tydligt att detta är den ledande nya trenden. I synnerhet då Facebook Live växt stort efter Zuckerbergs hårdlansering – och det vore dumt av publicisterna att missa denna cirka 1,5 miljarder stora publik.
  • VR: Virtuell verklighet verkar bli mer än bara en tuff teknologisk mojäng för nördar. Precis som ovan så är det ledande internetföretag som står för pengar och utveckling, som Facebook och Google som håller på att lansera billigare varianter av VR-headsets för den breda publiken. I framtiden så kommer man troligtvis försöka slå samman både live-streaming och VR i en och samma upplevelse; något som säkerligen kommer ge oss en helt annan upplevelse av nyhetssändningar, skriver Huffington Post. Ett exempel var VR-sändningarna av OS tidigare i år.
  • Data och maskininlärning: Det räcker att spana in sitt eget flöde på exempelvis Facebook för att första att vi lever i en tid där inte bara vi får enklare att hitta information – information samlas även om oss. Det finns redan nu data om sådant vi skriver till våra vänner, vart vi befinner oss eller hur länge vi sitter still. Detta kommer att ge oss mer personligt och skräddarsytt innehåll, även när det kommer till nyheter. Indrustrin vill ge en smart och tillfredsställande upplevelse för läsaren. Men det är klart – den egna åsiktsbubblan kan bli en följd av detta.

Så; Live-videos, VR, och personlig data. Detta är, i alla fall enligt ett av de ledande internetmagasinen Huffington Post, vad som ligger i framtiden för pressen. Är det något vi ska se fram emot? Eller var det bättre förr?

Läs mer: Ska VR och AR leda till framgång för tidningarna på nätet?