Tre snabba frågor om Universal Analytics

Google meddelade idag att Universal Analytics lämnar Beta och blir nu ett finslipat analysverktyg i Googles låda. Vi kontaktade Christoffer Luthman, från företaget Outfox, som är en expert på Googles analysprodukter  och ställde tre snabba frågor om Universal Analytics.

Christoffer_Luthman
Christoffer Luthman, Outfox

Varför bör man uppgradera till Universal Analytics?

Anledningarna att börja använda Universal Analytics är många. Bland annat får man tillgång till 20 stycken Custom Dimensions och Metrics (att jämföra med  5 st Custom Variables) som fanns i gamla versionen av Google Analytics. Universal Analytics lagrar dessutom bara en enda cookie i webbläsaren till skillnad mot tidigare 4 cookies. Dessutom kommer mycket av den nya funktionalitet som kommer att lanseras i Google Analytics kräva att man använder Universal Analytics.

Hur gör man uppgraderingen?

Man börjar med att uppgradera sina Web Properties. Det kan man göra under Administrations-fliken i Google Analytics. För att sedan dra nytta av de nya funktionerna behöver du byta ut spårningsscriptet på webbplatsen från gamla “ga.js” till “analytics.js”. Det arbetet underlättas naturligtvis om du använder Google Tag Manager på siten.

Vad är fördelen med nya User ID?

Med UserID kan du identifiera unika besökare över flera olika enheter. Det kan användas för att förstå hur kunder först använder en tablet för att sedan slutföra köpet på en desktop-dator eller kunna identifiera hur många användare som har nåtts av ett budskap oavsett om innehållet publicerats i en mobil app eller på webben. För att kunna använda UserID måste du kunna knyta ett unikt ID till sidvisningarna i Google Analytics.