Tre av fyra chefer kollar upp dig på nätet

Nästan tre av fyra chefer, 71 procent, kollar upp människor de möter i yrkeslivet på nätet – och ibland påverkar efterforskningarna samarbetet med kollegorna.

Det visar arbetslivspanelen Manpower Work Life.

– I dag är det mer regel än undantag att chefer och rekryterare gör efterforskningar på nätet för att vara träffsäkra i rekryteringen. På en snabbföränderlig arbetsmarknad är det avgörande att hitta personer med rätt förmågor och drivkrafter. Den digitala närvaron kan vara ett sätt att stå ut i konkurrensen, säger Helen Remnås, chef för rekrytering på Experis, en del av ManpowerGroup.

Ditt digitala avtryck kan vara lika viktigt som ett CV när du söker jobb. I arbetslivsundersökning Manpower Work Life svarar 71 procent av landets chefer att de alltid eller ganska ofta kollar upp människor de möter i yrkeslivet på nätet. Och efterforskningarna får ibland konsekvenser. Ungefär var sjunde chef, 14 procent, anger att de har ökat respektive minskat samarbetet med personer i sitt yrkesliv efter att ha kollat upp dem på nätet.

Även arbetsgivarna har anledning att tänka igenom sina digitala fotspår. 27 procent av svenskarna uppger att de har avstått från att söka en tjänst efter att ha googlat på arbetsgivaren – och nästan var tionde, 9 procent, har sagt upp sig från sitt jobb på grund av information de hittat på nätet.