Träffa mannen bakom Pokémon Go – som också delar med sig av spelnyheter

Det tog honom ‘bara’ 20 år att skapa succén, Pokékmon Go, som världen nu omfamnat och gjort till en absolut framgång för både Nintendo och Niantic. I den här artikeln får du lära känna mannen bakom Pokémon Go.

Pokémon Go finns idag överallt – i parker, på gator, utanför hus, bakom stängsel och i fontäner. Överallt ser du strövande människor som följer mobilens vilja med enda oro att mobilbatteriet snart tar slut.

För att skapa den över-natten-succén tog det skaparen John Hanke 20 år av slit och fokus.

John Hanke är grundare och var VD för programvaruföretaget Keyhole Inc., som förvärvades av Google 2004 och vars flaggskepp döptes till Google Earth. Han arbetade tidigare inom Googles “Geo-sfär” (Google Earth, Google Maps, Lokal, StreetView, Sketchup och Panoramio).

John Hanke som är VD för företaget bakom Pokemon Go, Niantic, växte upp i Cross Plains Texas öster om Abilene.

Johns expertise är att bygga upp spelmiljöer med hjälp av världskartor. En kunskap som han förfinade när han jobbade för Google i deras Geo-avdelning. Japp, samma gäng som skapat Google Maps och Google Street View. John fick verkligen lära sig av de bästa och det är också därför Pokémon Go använder just Google Maps och Google Street View i spelet.

Efter sin tid på Google skapade John företaget Keyhole som var en bro mellan superdatorerna som tog fram kartor och mobiler enheter som skulle använda tjänsten. Google köpte Keyhole för 35 miljoner dollar vilket gav John tid och finansiella muskler att förverkliga sin dröm samtidigt som han jobbade kvar på Google med tjänsterna Google Earth, Maps och StreetView.

År 2010 var det dags för John att lämna Google Geo för att grunda Niantic Labs inom Google. Hans passion för att skapa världar som bygger på den riktiga världen ledde till spelet Ingress. Ett MMO-spel där man måste ta över portaler som finns utplacerade vid lokala landmärken. Känns det bekant? Tänk nu Pokegym.

Spelet Ingress blev väl sisådär halvpopulärt men lärdomen från den utvecklingen ligger bakom supersuccén Pokémon Go. Den största skillnaden mellan Ingress och Pokémon Go är att han fick jobba med ett varumärke som många fler har en relation med, sedan tidigare.

Idag äger Nintendo 32 procent av spelet och Niantic den andra delen.

Det ska bli spännande att se vad John och hans team i Niantic kommer att hitta på efter Pokémon Go. De har definitivt bevisat att det går att göra spel som interagerar med den riktiga världen.

John delade också med sig av några nyheter om Pokémon Go i en paneldebatt under Comic-Con 2016. 

  • Bland annat kommer vi snart kunna byta Pokemon med varandra. Niantic har väntat på den funktionen tills att servrarna stabiliserats.
  • De har även avslöjat vilka som är ledarna bakom de tre lagen – Team Valor leds av Candela, Team Mystic har Blanche och Team Instinct leds av Spark.
  • Han nämnde också att det ska dyka upp Pokemon Centers, som ska hela.