Trådlös VR är nära förestående

Årets julklapp är ju ett VR-headset – men som många av dem som får någon av de avancerade modellerna kommer märka så måste man ha en lång sladd mellan dator och headset. En sladd som ofta är i vägen och riskerar att dra ner omkringliggande föremål. Men nu är forskarna nära en lösning på sladdproblemet.

Forskarna kommer från MIT-labbet CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) och lösningen ligger i något som heter MoVr. MoVr är ett trådlöst VR-system, skriver The Verge, men som inte använder sig av WiFi eller BlueTooth som båda är för långsamma för den hastighetskänsliga VR-tekniken.

Läs mer: Två procent har VR-utrustning

Istället använder man sig av högfrekventa radiovågor vars överföringshastigheter är klart mycket snabbare än de äldre lösningarna. Nu finns det ju förstås redan trådlösa headsets, som löser problemet genom att ha en mobiltelefon som avlastar mycket av dataarbetet.

Men en trådlös lösning av denna typ gör förstås att man inte behöver begränsas av mobilens datakraft, utöver andra begränsningar (som att kunna svara på samtal samtidigt som man dödar Zombies, kanske?).

Nu är det dock fortfarande en prototyp, och forskningslaget vill utveckla tekniken vidare innan den blir till en slutgiltig produkt för markanden. Bland annat så vill man minska storleken på systemet, och tillåta flera headsets samtidigt i ett och samma rum.

Fram tills dess kan man följa utvecklingen och läsa mer om MoVr på MIT:s hemsida här.