Tjäna pengar på dina Alexa-skills

Hittills har Amazon varit mycket restriktiva med att företag och andra kreatörer ska kunna tjäna pengar på att skapa skills till den digitala assistenten Alexa. Nu meddelar dock e-handelsjätten att man öppnar upp för in-skill-köp, något som sannolikt kommer öka antalet skills som finns tillgängliga.

Både att göra reklam och att sälja direkt i en skill har hittills varit två områden som Amazon sagt strikt nej till. Nu öppnar man upp för möjligheterna att köpa saker direkt i exempelvis ett spel på din Amazon Echo. Av intäkterna från köpet får utvecklaren behålla 70 %, medan Amazon tar 30 % av kakan. Det är fortfarande inte möjligt att göra reklam via de röststyrda assistenterna, men det är sannolikt bara en fråga om tid innan även detta blir möjligt.

Amazon låter meddela att det i nuläget finna ca 40.000 olika skills till Alexa, nästan en fördubbligt på bara ett halvår. Detta är sannolikt en följd av att de i början av december öppnade upp för stöd till Amazon Echo i ytterligare 28 länder, däribland Sverige.

Att företag och kreatörer nu kan bygga in möjligheten att köpa såväl fysiskt som digitalt innehåll direkt i en skill kommer sannolikt ytterligare att öka hastigheten som dessa skills skapas med, och om bara ett år lär vi ha fått se ytterligare en fördubbling, om inte mer.