Den här appen gör det enkelt att bli av med gamla prylar

Vi känner alla till problemet att bli av med prylar vi inte längre vill ha eller behöver – från förpackningar, tomglas och Ikea-kartonger till gamla slitna och svårsålda möbler. Svenska startup-företaget Tiptapp har nu utvecklat en smart, bekväm och miljövänlig lösning.
Tiptapp erbjuder en plattform som länkar samman användare som behöver bli av med något med andra personer som har tid, plats över i bil eller släpvagn och som vill hjälpa till. I appen, som både finns för iOS och Android, hämtas både sådant som tas till återvinning men också sådant som har ett secondhand-värde och kan återanvändas av någon annan.
Så här fungerar det: En annonsör tar en bild på det som ska hämtas, bestämmer själv vad denne är villig att betala för hjälpen och lägger upp en annons helt kostnadsfritt. De som är villiga att hjälpa till anmäler sig som hämtare tillsammans med en tid inom vilken hämtningen kan genomföras. Annonsören väljer sedan en hämtare och en reservation av det förutbestämda beloppet för betalning görs på annonsörens betalkort. När hämtningen sedan är klar bekräftar annonsören detta och betalningen skickas direkt genom appen till den hämtande användaren. I de flesta fall behöver användarna inte ens träffas. Varje användares betal- och kontoinformation lagras säkert hos Tiptapps partner för betalningar, Stripe, så den behöver inte knappas in varje gång appen används.
Hämtas något som ska återvinnas så verifieras detta av den hämtande användaren genom att en bild tas på platsen för återvinning. Bilden sparas som ett kvitto tillsammans med koordinaterna för platsen där bilden tagits och en tidstämpel.
Redan ett år efter lanseringen har Tiptapp tusentals användare, främst i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. Över 99 procent av alla utannonserade prylar blir hämtade, de flesta inom två timmar. En annons som publiceras i appen får vanligtvis sina första förfrågningar om hämtning inom någon minut.
Både in- och utgående betalningar mellan användarna måste hanteras på ett smidigt sätt för att tjänsten ska fungera. Det är en betydligt större utmaning än att enbart acceptera inkommande betalningar. Dessutom tar Tiptapp ut en avgift per transaktion som går genom plattformen. Med den komplexiteten som bakgrund beslöt sig Tiptapp för att integrera Stripe Connect, en betalningslösning färdig att använda och skräddarsydd för marknadsplatsers behov.