Tips på traditionella och alternativa investeringar för 2018

År 2017 börjar så sakta lida mot sitt slut och vi kan blicka fram mot ett nytt år med nya investeringsmöjligheter. Men vilka marknader ser egentligen hetast ut inför det kommande året? Bör du satsa på aktier och fonder, eller kan det bli mer lönsamt att göra alternativa investeringar? Vi tipsar om fem investeringsmöjligheter, både traditionella och alternativa, som kan vara värda att titta närmare på inför 2018.

Fastigheter

Att investera i fastigheter kan innebära god avkastning till en relativt låg risk, men det krävs att du gör det på rätt sätt. För dig som har kapital är det mest fördelaktiga att på egen hand köpa en fastighet. Det är då ytterst viktigt att du gör din research och har koll på vilka faktorer som kan påverka marknadsvärdet i framtiden. För dig som inte har tillräckligt med tillgångar för att investera i en egen fastighet finns möjligheten att placera valfritt kapital direkt i ett fastighetsprojekt genom tjänster som Tessin.
En av de främsta faktorerna som talar för att investeringar i den svenska fastighetsmarknaden kan bli lönsamma är den rådande bostadsbristen. Enligt Boverkets prognos från 2015 behövs det byggas 700 000 nya bostäder i Sverige till år 2025. Boverket har även visat på att hälften av alla kommuner i Sverige lider av bostadsbrist, inte minst kring storstadsregionerna.

Guld

För dig som vill ha en riktigt säker investering inför framtiden är guld troligtvis det bästa alternativet. Även om guldtackor inte kommer att ge dig någon hög avkastning så är risken att värdet skulle sjunka minimal, oavsett hur världsekonomin ser ut. Det finns ett flertal olika sätt att investera i guld. Det säkraste är att själv köpa guldet och förvara hemma, men du kan även beställa guld via förmedlare som förvarar guldet åt dig.

Spelbranschen

Marknaden för spel- och casinobolag på nätet har fullkomligt exploderat under det senaste decenniet och idag finns det ett flertal svenska nätspelbolag listade på Stockholmsbörsen. En av de allra största är Betsson, som i dagsläget värderas till 10,6 miljarder SEK. Bland annat har Handelsbanken Capital Markets påstått att man tror på en stark tillväxt i bolaget i framtiden.
Mycket tyder på att spelbranschen på nätet kommer att fortsätta växa även framöver. Enligt marknadsundersökningsföretaget Statista förväntas den årliga globala omsättningen för online gambling växa med mer än 20 % mellan år 2017 och 2020 (från 47,11 till 59,79 miljarder USD).

En faktor som kan komma att ha stor inverkan på de svenska spelbolagens framtid är den kommande omregleringen av spelmarknaden i Sverige, som förväntas att träda i kraft år 2019. Den nya regleringen kommer innebära att spelmonopolet slopas samtidigt som spelbolagen måste ansöka om svensk licens och betala 18 % i skatt. Samtidigt som den förhöjda skatten innebär en ökad kostnad är det troligt att de privata spelbolagen vinner ytterligare marknadsandelar från Svenska Spel. Mycket talar för att marknaden kommer att konsolideras och det kan därför vara en god idé att överväga investeringar i de stora bolagen som Kindred Group, Betsson och Gaming innovation Group.

Bitcoin

När den virtuella valutan Bitcoin (BTC) lanserades år 2009 var den värd i princip noll. Ett exempel är en användare som köpte två pizzor för 10 000 bitcoins år 2010. Ett köp som han troligtvis ångrar idag. I skrivande stund är 10 000 bitcoins nämligen värt närmare 450 miljoner SEK.

Mellan januari och oktober har värdet på valutan ökat med hela 500 %. En av de stora anledningarna till rekordökningen kan vara ryktena om att den multinationella investmentbanken Goldman Sachs planerar att börja erbjuda sina kunder handel med bitcoins.

Flera experter varnar dock för att bitcoins är en bubbla som när som helst kan spricka. Kritiker, däribland Rysslands president Vladimir Putin, har även krävt hårdare regleringar av bitcoins eftersom valutan kan användas för penningtvätt och finansiering av terroristgrupper.

Indexfonder

För dig som vill ha en långsiktig investering med en relativt stabil avkastning är indexfonder ett av de absolut bästa alternativen. Målet med indexfonder är att de i högsta möjliga mån ska spegla ett specifikt marknadsindex. Exempelvis kan du investera i indexfonder som speglar världsindex, Stockholmsbörsen, Asienbörsen eller Dow Jones.

Fördelen med indexfonder är att det är de historiskt sett alltid gett en god avkastning sett över en längre period (mellan 5 – 8 %). Även om börsen har dippat under perioder har den alltid återhämtat sig. Detta betyder att indexfonder rekommenderas för dig som kan låta pengarna ligga i minst 10 – 15 år. Det lönar sig att jämföra olika indexfonder eftersom avgifterna kan variera från 0,10 % upp till över 1 %.