De svenska e-handlarna lever idag i symbios med de stora prisjämförelsesajterna. Prisutveckling följs noggrant av både inköp- och säljavdelningar hos de flesta e-handlare. Detta i sig är inget konstigt eftersom i många branscher föranleds köp i 95% av fallen av en snabb prisjämförelse. Men hur får du som e-handlare ut mest av prisjämförelsesajterna? Hur driver du mer trafik utan att sänka priserna? Det finns fler sätt än du tror!
I min roll som konsult brukar jag alltid försöka bilda mig en uppfattning om hur kunden jobbar med prisjämförelsesajter. Det är väldigt vanligt att kunden då berättar hur ofta de uppdaterar priserna och hur ofta deras spindel kollar konkurrenternas priser. Men mer än så brukar det inte bli och det är dessvärre ett, i mina ögon, väldigt reaktivt sätt att hantera kanalen. Det finns mer att hämta och för att få ut mer av prisjämförelsesajter har jag några tips:
1. Jobba aktivt med produkt-feeden!
Att inte ha bra koll på sin produkt-feed är det absolut vanligaste felet som görs ute bland företagen. Ofta är det en automatisk fil, utvecklad av en extern part för länge sedan, som CMS:et spottar ur sig i tid och otid och som ingen egentligen vet var den hamnar. Produkt-feeden bör vara en aktiv arbetsuppgift då det oftast finns en massa outnyttjad potential i feeden. Det du kan göra är att öka andelen publicerade produkter och hitta produkterna som jämförelsesidornas spindlar missar. Berika produktinformationen för att öka synligheten på Google Shopping (ja, det är en prisjämförelsesajt, kanske den viktigaste). Se också till att dina nya priser syns på jämförelsesajterna så fort du ändrar dem.
2. Gör dina kunder till dina ambassadörer. Det finns en stark Community-känsla i prisjämförelsesajterna. Kunder recenserar produkter, butiker och tipsar varandra om bra erbjudanden. Delta i detta Community på ett transparent och ärligt sätt så kommer det betala sig. Att be kunder recensera köpet på orderbekräftelsesidan är ett bra första steg men viktigast är ta hand om recensionerna när de trillar in. Tacka för all konstruktiv feedback, lär dig av kunderna och gör kundnöjdheten till ett KPI att följa upp regelbundet. Bidra också med din kunskap i prisjämförelsernas forum, gärna med ett officiellt konto. Slutligen, att vara schysst lönar sig alltid.
3. Använd InStore-tjänsterna som prisjämförelsesajterna erbjuder. Scripta in en liten prisjämförelse på alla produktsidor som berättar att just ert pris är billigast på nätet när ni är det. Min erfarenhet är att det ökar konverteringsgraden ganska markant.
Ett avslutande ord gällande låga priser; ett lågt pris är mycket sämre än rätt pris. Alla återförsäljare är skyldiga sig själva att hitta vad som är rätt pris för just dem. Många pratar om vikten av att ha lägst pris men nyckeln till ökad lönsamhet under 2018 ligger i att sälja produkterna till det högsta priset kunderna är villiga att betala för just den varan.
Artikeln är skriven av:
Max Näslund, Senior Consultant Curamando AB