Det är idag tio år sedan Twitter introducerade hashtag (#) som ett sätt att klumpa ihop grupper med relaterade tweets. Idag är det en del av de flesta företags marknadsföringsstrategi, och det är dessutom en stor inkomstkälla för Twitter.
Det var lite av en slump att hashtag introducerades berättar Twitters medgrundare Biz Stone i ett blogginlägg. Han satt och arbetade med att få upp sajten, som till följd av ett teknikproblem låg nere. Då klev marknadsföringsspecialisten Chris Messina in på kontoret och föreslog att de skulle använda ”pound” eller ”hash” för att kunna länka samman tweets med liknande innehåll. Detta var före iPhone hade tagit världen med storm, och #-tecknet fanns enkelt tillgängligt på telefonernas knappsats. Stone, som kände sig ganska stressad just då, vände sig tillbaka till datorskärmen och sa lite sarkastiskt ”Sure, we’ll get right on that”. Efter att problemet var löst bestämde de sig för att följa Messinas råd, och så blev hashtaggen en del av Twitter.
Världens första hashtag användes dessutom av Chris själv i den tweet som du ser högst upp i denna artikel. Idag är hashtag en viktig del av såväl företags marknadsföring som för att kunna samla ihop bilder och kommentarer kring event såsom bröllop och liknande. Varje dag används #-tecknet ca 125 miljoner gånger på Twitter, och den mest använda hashtaggen har retweetats så många som 300 mlijoner gånger. Vilken det är vill dock Twitter inte avslöja.
Twitter har även infört ”promoting trends” vilket gör att en köpt hashtag kan synas på Twitters ”Trending Topics”. Kostnaden för en promoting trend-hashtag varierar mellan 200.000-1 miljon dollar, så det är idag en rejäl inkomstkälla för Twitter.
Utöver att köpa sig en plats på trendlistan kan Twitter skapa varumärkesspecifika hashtag-emojis, givetvis mot en viss avgift. Först ut med en sådan emoji var CocaCola som 2015 köpte hashtaggen #ShareACoke vilket resulterade i över 620 miljoner intryck.
Trots att det inte höll på att bli något av hashtag i början, så har den lilla ikonen varit med och skapat sociala rörelser, gett individer ett utrymme att nå ut till en större publik och gjort det möjligt för företag och organisationer att skapa debatt och lyfta viktiga frågor på ett sätt som inte tidigare varit möjligt.
Ta bara några av de senaste årens exempel:
#NuggsForCarter som företaget Wendy’s hakade på för att ge en kille vid namn Carter gratis nuggets ett helt år.
#PrataOmDet som använts för att diskutera sexuella gråzoner.
#OptOutside som friluftsföretaget REI använde i samband med att de hade stängt på Black Friday för att uppmuntra människor att vara ute i naturen istället för att shoppa.
#BlackLivesMatter för att uppmärksamma rasism och förtryck av afroamerikaner i USA.
#Icebucketchallenge som användes för att väcka uppmärksamhet kring den degenerativa sjukdomen ALS.
Givetvis har Twitter skapat sin egen hashtag för att uppmärksamma denna dag. Så passa på att tweeta din favorithashtag genom tiderna under hashtaggen #Hashtag10