Tim Cook uttrycker stor oro för sociala medier som verktyg för manipulation

I en intervju med NBC News uttrycker Apples VD Tim Cook stor oro för att sociala medier blivit verktyg för att manipulera. Det är dock inte med anledning av Rysslands involvering i det amerikanska presidentvalet, utan att sociala medier används för att splittra och manipulera människor i större skala än bara gällande presidentvalet.

Tim Cook mötte härom dagen representanter från amerikanska kongressen för att ge sin syn på den ryska inblandningen i presidentvalet. Dock menar han i en intervju med NBC News att ”Jag tror inte att det stora problemet är annonser från utländska regeringar. Jag tror det är ungefär 0,1 procent av problemen”. Cook menar att problemet är betydligt större än så, och att sociala medier idag blivit verktyg ”för att splittra människor, för att manipulera människor och för att influera människors tankegångar med fejkade nyheter.”

Det är med andra ord svidande kritik han levererar mot de sociala plattformarna. Detta trots att Apple för första gången själva vänt sig till YouTubers för att skapa hype kring sin nya Iphone X. Man kan ju som bekant inte både äta kakan och ha den kvar, men Cook menar att det är inte tekniken som det är fel på. Tekniken i sig är ju bara ett medel, det är människorna som använder medlet med goda eller onda intentioner.

Frågan är vad Cook egentligen vill ha sagt med sina uttalanden. Menar han att amerikanska folket inte borde vara oroliga och upprörda över utländska nationers försök att manipulera presidentvalet? Menar han att de egentligen borde överge sociala nätverk och syssla med något annat istället? Eller menar han att människor borde försöka vara goda och använda tekniken i goda syften? Cook lämnar dock frågan och går istället vidare till att prata om amerikanska skatteregler. Kvar blir lyssnarna med fler frågor snurrandes i huvudet efter intervjun än före. Kanske vet inte ens Tim Cook hur vi borde förhålla oss till sociala medier.