Tidningarna på nätet kommer aldrig att återhämta sig

Allt fler tidningar som satsat på nätet för att fånga in läsarna lägger ned, slås ihop eller ber om mer pengar från sina investerare. Från att ha varit en hyllad affär är det idag världens sämsta affär att ha en onlinetidning.

Två ägg diskuterar

Sunny: Varför går det så tradigt för tidningar egentligen? Alla skryter ju hela tiden om att de har så många läsare. Så hur kan det då gå så dåligt? Jag fattar inte.

Benedict: Antalet läsare har ju inget med hur mycket annonsörerna vill betala. De märker att det inte ger något att ha sin banner där. Istället lägger de pengar på Facebook och Google.

Sunny: Men ska inte pengarna också komma från läsarna? Den där betalväggen som nu alla satsar på borde ju kunna hålla verksamheterna vid liv. Och då kan ju intäkterna från annonsörerna vara som grädden på moset, så att säga.

Benedict: Inte alls. Läsarna vill ju ha allt gratis så det är ytterst få som går med på att hoppa in bakom betalväggen. De flesta byter bara tidning, om den du brukar använda har betalvägg, eftersom de alla ändå skriver samma nyheter. Alla tidningar gör ju rewrites av varandra. Så jag förstår varför ingen vill betala. Det är väl bara lokala tidningar som gör något eget idag.

Sunny: Så journalister som utbildas i flera år på universitetet får sen sitta på nattskiftet och göra rewrites? Tragiskt!

Benedict: Ja, så är det. Det finns inget värde längre i nyheter eftersom alla skriver om samma händelser. Onlinetidningarna i Sverige tog verkligen fel väg i korsningen år 1994 när de trodde att annonsaffären skulle bära hela verksamheten. De skulle istället ha tagit betalt från läsarna från början.

Sunny: Så nu sitter de där med en kass affärsmodell och hoppas på att något nytt ska hända, som aldrig kommer att ske. Det är väl bara att lägga ned skiten då.

Benedict: Jo, så är det ju och det är ju det som många gör – de lägger ned, eller slås ihop eller hoppas på mer pengar från sina investerare.

Sunny: Ser då fram emot att i framtiden få alla mina nyheter från internationella tidningar, Wikipedia och Pelle på Facebook som har koll på svenska politiken. Kommer att bli  ’great’.

Benedict: Känns inte som att vi förtjänar bättre än så.