Tesla ska konkurrera med Uber

Uber må skryta med superintäkter och självgående bilar, men de har konkurrens. Tesla, företaget som ägs av den något excentriske tech-drömmaren Elon Musk har nu tagit upp konkurrensen och tänker bygga egna, självgående bilar – som absolut inte får användas för Uber-körningar.

Detta skriver Tesla själva, i samband med att de annonserade sina planer på ett kommande testprogram för en självgående bil. Fler detaljer ska komma under början av nästa år, skriver man på sin hemsida där man också skriver att medan “man får använda en självkörande Tesla för att samåka och köra vänner och familj, så får man inte köra för att tjäna pengar utan att tillgöra Tesla Network”, kunde man läsa.

Läs mer: Ubers ägare: vi har 40 miljoner kunder varje månad

Mjukvaran till den kommande självkörande Tesla-modellen är ännu inte färdig, men enligt bland andra Mail Online så kommer alla Tesla-bilar som just nu byggs att vara förberedda för att i framtiden bli självkörande (bland annat tack vare inbyggda sensorkameror).

Orsaken till att man inte vill att någon annan än Tesla ska få köra bilarna kommer från att Uber, en taxitjänst som tagit stora delar av världens taxitrafik, numera satsar på självgående bilar. Lyckas de med detta så fruktar många andra företag i branschen – inklusive biltillverkare – att deras försprång kommer sätta dem i monopolställning.

Nu är ju dock investerarna inte helt sålda på idéen – inte för att man inte tror på den, utan att för man är osäker på de involverade kostnaderna. Men det hindar inte Musk, såklart, eller Ubers ägare Travis Kalanick för den delen.

Det finns andra aktörer på scenen – General Motors sägs vara intresserade av i varje fall delar av teknologin, och funderar dessutom på hela körningsbranschen i stort. Det må vara en nervös tid för bilbranschen och dess investerare, men som konsumenter så verkar vi kunna få en intressant utveckling de närmaste åren.