Terese Cristiansson ny korrespondent på TV4

Nu står det klart att Therese Christiansson blir ny Mellanösternkorrespondent för TV4. Hon kommer närmast från Dagens Nyheter, och dessförinnan Expressen. Som mottagare av två prestigefyllda journalistpriser blir hon ett värdefullt tillskott för TV4-teamet.

Cristiansson kommer att vara stationerad i Istanbul, Turkiet, där hon även bott tidigare. Hon har även bott i Afghanistan och Kenya, men ser fram emot att få en djupare inblick i livet i Mellanöstern.

Hon tilldelades 2016 det pris som instiftades till minne av den mördade journalisten Nils Horner. Motiveringen löd: ”För att hon med mod och medkänsla tar oss in i slutna sfärer och med stor kunskap rapporterar om vår tids ödesfrågor”. Tidigare har hon även fått ta emot Wendelapriset för reportaget ”Flickan utan ansikte”, där hon granskade effekterna av USA:s drönarkrig i Afghanistan. En berättelse lyssnarna även fick följa när Terese sommarpratade 2015.

Terese Cristiansson ersätter Samir Abu Eid som varit TV4:s korrespondent i Mellanöstern i tre år. Han flyttar hem till Sverige, och lämnar TV4 i samband med detta i augusti. Vi önskar både Therese och Samir lycka till med sina respektive nya uppdrag.