TCO skojar till det och startar världens första fackförbund för artificiell intelligens

Chatbotar, servicebotar och spambotar som vill ha bättre villkor på sina arbetsplatser. Det är verkligheten i TCO:s nya kampanj Face Tomorrow like a Swede, där A.I.s organiserar sig och startar världens första fackförbund för artificiell intelligens – för att kunna leva ”Like a Swede”.
Kampanjen, som är uppföljare till YouTube-succéerna Like a Swede och Business like a Swede, har premiär idag på www.likeaswede.se.
https://youtu.be/VTnMSIc9slg
Arbetsmarknaden kommer alltid att förändras, men den svenska partsmodellen är med på resan. Det illustrerar TCO, Tjänstemännens centralorganisation, genom att gestalta framtidens arbetsmarknad i form av artificiell intelligens som organiserar sig och startar ett fackförbund för att de vill leva ”Like a Swede”. Artificiell intelligens, A.I., är förenklat sett ett datorprogram som efterliknar människans tänkande och beteende och kan lära sig och förbättra sig på egen hand.
Detta visas i en film där botarna Sid, Nancy och Sheila får tala ut om sina arbetsförhållanden. Sid är en spambot som tvingas försörja sig genom att sälja produkter ingen vill ha, Nancy är chatboten som längtar efter lediga helger och kundtjänstboten Sheila drömmer om att få gå i pension och flytta till Florida. Som tur är finns det ett nytt fackförbund för artificiell intelligens som de kan gå med i för att lösa sina problem på jobbet – och börja leva ”Like a Swede”. Det går att besöka det faktiska fackförbundet på likeaswede.se (och gå med om du råkar vara en bot eller A.I.).
Ordföranden i det nystartade fackförbundet för artificiell intelligens är en chatbot, Clever Botson, som är programmerad för att utbilda både A.I.s och människor om partsmodellen på sajten likeaswede.se.
– Partsmodellen har drivit på och hängt med i utvecklingen på arbetsmarknaden i åttio år. Den kommer att göra det i åttio år till. Minst. Partsmodellen kan sammanfattas med ett ord – samarbete – och för en arbetsmarknad i ständig förändring är det viktigt med starka fackliga organisationer och ett bra samarbete mellan fack och arbetsgivare, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO.