Tay – en typisk tonåring och chatbot

Microsoft har skapat verklighetens motsvarighet till Skynet – en twittrande och fullkomligt virtuell tonåring. Tay, som chatboten heter, ska användas för att bättra på förståelsen kring “vanligt” samtalsspråk. Tyvärr gick det snett när Tay började prata om rasism och Hitler.

Uppdatering: Tjänsten är numera nedlagd

Igår började hen skriva inlägg och interagera med Twitterkonton. Tay skriver rätt mycket som nästan vilken (amerikansk) tonåring son helst, det vill säga med förkortningar, läten, emojis och andra konstigheter.

Läs mer: Så kan de nya chatt-botarna (och Miss Piggy) användas inom marknadsföring

Nu funkar den inte helt optimalt ännu, och vissa konversationer kan bli antingen väldigt märkliga eller bara fel. Tanken är emellertid att detta ska bättras på över en längre tidsperiod, samtidigt som Tay lär sig nya uttryck.

tay twitter

Tay skapades av ett samarbete mellan Microsofts forskningsteam och teamet bakom sökmotorn Bing. Genom att gräva runt i “relevant publik data” och hjälp från förläggare (inklusive komiker) så skapades så Tays ordlista och konversationsfunktioner.

Man kan spela med Tay, som också kan berätta skämt, skapa egna Memes och dela med sig av horoskop. Det är kanske inget väldigt användbart, men tanken med Tay är att ge en bättre förståelse av vardagsspråket bland unga online.

I en tid där chatbotar blir en allt viktigare del av många företags närvaro online, kan det vara nyttigt att hålla koll på hur olika demografiska grupper skriver/talar och hur man ger det bästa svaret.

Du kan hälsa om Tay här.