Talktrigging – några praktiska exempel

För att lyckas med talktrigging ska du kunna hantera dubbla signaler i din dialog. Dubbla signaler lockar fram mottagarens behov av klarhet. Du svarar på behovet och behåller på det sättet uppmärksamheten. Det går att variera tekniken i det oändliga. Här är några praktiska exempel, där jag har använt talktrigging.

Jag har bland annat använt tekniken i en tråd på Flashback om min konspirationsteori, ‘Det Sminkade Monstret’, som handlar om ledarna i Sverigedemokraterna. Tråden rundades av med 40 000 visningar och över 500 inlägg tack vare talktrigging.

Förutom i debatter på Facebook och på bloggar, har jag använt tekniken i dialoger one-to-one. I telefonförsäljning har jag fått resultat långt över genomsnittet.

I bloggar samt på Facebook har jag förlängt samtal och skapat talktrigging genom att uttrycka stark verbal auktoritet. Jag har gjort detta genom att ange fakta och statistik – för att försvara hatade åsikter. Det är ett säkert sätt att skapa maximal uppmärksamhet, eftersom de som hatar åsikterna blir rädda att de skall spridas mer när en intelligent person sprider dem.

I dialoger one-to-one är det viktigt att vara rätt ute från början om mottagarens värderingar och grundläggande önskningar. Du initierar genom en öppningsreplik, som ger stark förhoppning om infriande av mottagarens önskningar. Du adderar ett ämne med målsättning att skapa mild oro hos mottagaren, som triggar igång tankarna. När mottagaren upplever kontroll över ämnet under dialogen, skapas en falsk trygghet, som du kan använda för att överraska.

Under telefonförsäljning ska din röst och retorik antyda auktoritet, dvs motsatsen till den klassiska säljaren, som vill vara medgörlig direkt. Under samtalets gång ska du ge klarhet i att du säljer något – men gradvis och på ett tryggt sätt. Det gäller att sakta skapa förtroende för dig själv, företaget du representerar och produkten/tjänsten du säljer. Att trigga igång samtalet kan göras under 30 sekunder med regeln: Ju kortare triggerfas desto bättre.

Donald Trump använder konsekvent talktrigging på Twitter. Han gör detta bland annat genom att berömma de som han samtidigt förolämpar. Exempel på det är att lova en belöning till någon som han egentligen ratar – eller lova att ett land skall betala för att skydda USA. Donald Trump är en mästare på talktrigging.