Tajming är allt och mitt i världens kaos förgyller Nintendo vardagen

Terror i Nice, kupp i Turkiet, poliser som blir skjutna, Brexit, Trump och massa annat jobbigt som händer i världen just nu. När det blir för mycket är det lättare att skjuta allt det verkliga åt sidan och istället sjunka ned i spelets värld.

Tajming är allt och Nintendo hade tur, när världen omfamnade sin otur, då de lanserade sitt spel Pokemon Go. Vi behövde vila från blodet och låta något annat få ta över vår vardag, som en gul Pikachu.

Själv har jag spenderat helgen med att leta efter Pokemon. Letandet har tagit mig runt på Södermalm till parker, portar, lekplatser, försäkringsbolag, caféer och andra platser. Jag har inte varit själv där ute under mitt letande. På varje plats har jag stött på andra strövare som guidats runt av sina mobiler i storstadsdjungeln. Gamla, unga och mittemellan har sökt efter nya Pokemon och platser som uppgraderat deras samlingar. Vi är ute och upplever tillsammans bortkopplade från politiska utspel, terrorister och våld!

Företaget som snabbast utnyttjade trenden var Mediamarkt. Under söndagen hade de köpt lures som de la ut var 30:e minut. Varje lure behövs för att locka fram nya Pokemon. Tanken var nog förutom att hänga på en trend att även locka till sig konsumenter som spontant skulle köpa en ny TV. Tror inte de fick många TV-apparater sålda men lite press är alltid värt något.

Snart är hypen över och det känns lite kul att ha fått varit med om det hela. Om några månader kan vi som jagat Pokemon skratta sådär härligt åt vår kortlivade passion. Det kommer att kännas töntigt att vi faktiskt stod där i parken och försökte kasta bollar på en figur som dök upp i vår mobil. Något att le åt och komma ihåg på äldre dagar.

Framtiden kommer även utvisa om vi kickat igång Augmented Reality (förhöjd verklighet) på allvar och tillsammans med Nintendo lanserat en ny plattform för interaktion. För Augmented Reality har det nämligen inte varit lätt. Efter år av försök har nog de flesta gett upp att det faktiskt skulle bli något av AR. Det krävdes Nintendo för att dra igång det hela, även om Pokemon Go blir kortlivat. Ska bli spännande att se vad som kommer hända efter att all startdust lagt sig.

Nu ska jag försöka evolvera min Zulbat till en Golbat, bara servern låter mig.

IMG_1190