“Tag Management gör helt enkelt jobbet enklare “

Under flera år har webbplatsägare bråkat med så kallade taggar (javascript) som mäter och adderar funktion till deras webbplatser. Utifrån denna frustration föddes företaget TagCommander som har som enda mål att se till att livet blir enklare för webbplatsägare.

Dagensanalys.se har haft förmånen att få prata med  Martin De Backer, TagCommanders ansvarige för UK & Nordics här i Sverige.

Berätta lite kortfattat vad du gjorde innan du började på TagCommander

Efter några år med att utveckla strategier för företag inom olika industrier och i olika länder hade jag turen att komma i kontakt med en av grundarna till TagCommander, Michael Froment. En konklusion från mina konsultjobb var att många företag har svårt att förstå sig på det digitala landskapet och hantera de digitala strategierna. Michael och jag var eniga i många frågor. Det kändes väldigt naturligt att ta klivet in i webben helt och hållet och det var givetvis särskilt intressant att komma till ett företag som underlättar dessa saker för både stora och små aktörer.

Vad gör TagCommander och vad är din roll?

TagCommander är i grund och botten en helt oberoende specialist inom Tag Management Systems (TMS), en typ av containerlösning för ”tags”, dvs. systemleverantörers spårningsscript som måste in på webbsidorna för att fungera. Man kan se oss lite som ett CMS för webbpartners. Vi gör det enklare för våra kunder att upptäcka, integrera och hantera alla partnerlösningar på webbsidan – alltifrån webbanalys till retargeting och allt däremellan – utan att vara beroende av den egna IT-avdelningens utvecklingscykler eller i kläm mellan lager av konkurrerande systemleverantörer. Syftet är att ge digitala marknadsförare tillgång till ett globalt systemutbud med bara några få klick, så att resurser istället kan läggas på att utvärdera och optimera webbstrategin.

Vi har idag runt 250 kunder runt om i världen, många av dem de främsta företagen inom sina respektive industrier, och jag ansvarar för våra verksamheter i Storbritannien och Norden från soliga London.

Kan du enkelt beskriva varför man skall jobba med att strukturera upp sina taggar/spårningsscript?

Ja, därför att allt för mycket resurser tvingas till att försöka få tekniken att fungera hellre än att experimentera och dra nytta av den enorma talang och alla de kreativa lösningar som finns inom webbindustrin. Det saknas ett ofta ett helhetsperspektiv.

Föreställ dig en ny chef för den digitala marknadsföringen som tillträder sin post och snabbt vill utvärdera företagets nuvarande digitala strategi. Vilka partners jobbar vi med? Vad aktiveras var, när och hur? Vilka kampanjer är live? Vem har tillgång till sidorna? Fokus riktas direkt på den egna strukturen och det kan ta lång tid innan saker och ting är så pass klara att man kan börja se sig omkring efter fräscha idéer.

Tag Management gör helt enkelt jobbet enklare och i processen upptäcker man ofta var svagheterna finns och vart det finns utrymme till förbättring, samtidigt som det låter användarna hantera både globala och lokala strategier via ett centraliserat system.

Vilka företag anser du skulle vinna mest på att städa upp sina taggar/spårningsscript?

Jag skulle vilja nämna två olika kategorier av företag: pure-players och globala aktörer.

Pure-players rör sig snabbt och är alltid nyfikna på nya sätt att driva trafik, öka konverteringsgraden och vill självklart göra allt för att ligga steget före konkurrenterna. De kämpar mot klockan och de har helt enkelt inte tid till att underhålla och uppdatera varje enskilt script från upp till ibland 100(!) systemleverantörer på en och samma sajt genom manuell källkodning. Globala aktörer med sina invecklade konstellationer, å andra sidan, har ofta problem med att effektuera den digitala strategin och hänga med på trenderna. Interna procedurer gör att det ofta är besvärligt för marknadsförare att få in rätt annonslösning på rätt plats i rätt tid. Ibland ligger också gamla script kvar på sidan och skräpar.

Vi ser överhuvudtaget att både företag som precis börjat fokusera på digitala kanaler tillika de som redan har en mängd system på sajten har ett starkt behov av ett administrationsverktyg för att lägga in och ta bort systemleverantörer snabbt och enkelt.

Kan du ge tre snabba tips hur företag kan konvertera bättre via en bättre struktur av sina taggar/ spårningsscript?

1: Tänk på sidhämtningen. Många taggar kan göra sidorna tröga, men du vill samtidigt berika din data. En containerlösning fungerar så att taggningsstrukturen blir lätt och smidig.

2: Förenkla processen. Sätt upp regler för var, när och hur specifika spårningsscript aktiveras. Man behöver inte allt överallt för varje besökare. Den digitala marknaden växer snabbt och det finns mängder av smarta system att tillgå som verkligen hjälper att förstå och nå ut till kunden, men det gäller också att använda dem på ett smart sätt. Ett sätt som passar dig – och din budget.

3: I en konvertering vill alla ha del av kakan, men har de gjort sig förtjänt av det? Reducera CPA och genom deduplicera i realtid.

Är det något annat du vill tillägga?

Ja, gå ut och upptäck! Någon sitter på en lösning.