Swish och andra mobila betalningslösningar bildar EMPSA för att möjliggöra internationella betalningar

Swish har tillsammans med  andra europeiska betalningslösningar bildat  European Mobile Payment Systems Association (EMPSA), för att främja samarbeten och möjliggöra internationella betalningar.

De europeiska mobila betalningslösningarna som ingår i  EMPSA är ”Bancontact Payconing Company” (Belgien), ”Bluecode” (Tyskland, Österrike), ”MobilePay” (Finland, Danmark), ”SIBS/MB WAY” (Portugal), ”Swish” (Sverige), ”TWINT” (Schweiz) och ”VIPPS” (Norge).

Medlemmarna i EMPSA har tillsammans 25 miljoner registrerade användare, över en miljon anslutna företag och fler än 350 anslutna banker.

Att använda sin smartphone som betalningsmetod har framgångsrikt introducerats i många europeiska länder, och antalet användare har ökat signifikant de senaste åren. Nu har sju ledande nationella mobila

EMPSAs huvudkontor ligger i Zürich, Schweiz och organisationens ordförande är Søren Mose, styrelseordförande för TWINT och vice ordförande är Anna-Lena Wretman, vd för Swish. Generalsekreterare är Anton Stadelmann, vice verkställande direktör och finanschef för TWINT.

Önskemålet om att göra Swish-betalningar utanför Sverige har länge varit en hög prioritet bland våra sju miljoner användare. Med EMPSA tar vi nu ett viktigt steg mot att göra det möjligt, samtidigt som vi stärker det europeiska samarbetet mellan mobila plånböcker” säger Anna-Lena Wretman, vice ordförande av EMPSA och vd för Swish.

För att understryka vikten av interopabilitet har EMPSA redan skapat en arbetsgrupp som ska upprätta ett gemensamt interopabilitetssytem. Arbetsgruppens ordförande är BjørnSkjelbred från VIPPS och Christian Pirkner från Bluecode.