Swish får konkurrens av Gmail

Den i Sverige så populära appen Swish, som gör det möjligt att snabbt skicka pengar mellan privatpersoner och företag, verkar inom kort få konkurrens av ingen mindre än Gmail.
Redan 2013 integrerades GoogleWallet med Gmail, men det är först nu som Google på allvar gör betalmöjligheterna tillgängliga för allmänheten. Genom Gmail-appen kan du nu enkelt skicka, eller begära, pengar av andra, oavsett om de har Gmail eller inte.
För att skicka eller begära pengar skapar du ett mail, och klickar sedan på ”bifoga”-knappen (gemet). Därifrån kan du sedan välja summan det gäller, skriva ett kort meddelande och skicka till mottagaren. Du behöver inte ens ha GoogleWallet installerad på telefonen utan du kan koppla ihop Gmail direkt med ditt bankkonto.
Det hela är onekligen mycket likt Swish, appen som tagit hela Sverige med storm och som till och med fått Apple att backa på sina krav. Internationella medier frågar sig om den nya funktionen kommer användas för att dela på krognotor och liknande. Mest sannolikt är att det kommer vara praktiskt vid de tillfällen då pengar redan varit en fråga i en mailkonversation, exempelvis vid en gemensam resa eller att köpa en gemensam present till någon. Men i Sverige vet vi att Swish numera används till oerhört många fler transaktioner än vad vi tidigare trott. Såväl betalningar på en loppmarknad, som att dela på krognotor eller betala sin del av semesterresa görs av allt fler personer via Swish.
Läs även: Swish vill ta över e-handeln
För den svenska marknaden är Gmails nya funktion sannolikt ganska meningslös. Så gott som alla banker i Sverige samarbetar med Swish, och mobilt BankID gör betalningar säkra och tillförlitliga. Det är därför svårt att se hur Gmail-betalningar skulle kunna konkurrera med Swish. I synnerhet som du måste in i din mailbox och leta bland osorterade mail för att kunna genomföra en transaktion. Det skulle möjligtvis vara funktionen att kunna begära pengar från andra som kan vara lockande. Men det kan precis lika gärna göras i ett sms till personen, och sedan begära att de swishar över pengarna.
Enkelheten bevisades för mig själv för ett tag sedan när jag står bakom en för mig främmande person i affären som glömt sin plånbok hemma, och därför inte kan betala sin lunchsallad. Medan han swishar över pengarna till mig betalar jag för både min och hans lunch, och tillsammans kan vi sedan lämna affären. Det känns som att det hade varit en krångligare operation om Gmail hade varit involverad, då ett telefonnummer onekligen är enklare att knappa in än en mailadress. Därför håller nog jag mig till Swish, även när Gmails betalningslösning kommer till Sverige.