SVT360 på första plats efter VR-succé

Sändningen av SVT och SRs program ”Musikhjälpen” är nu slut. Att tittarna sedan i söndags kunnat ”kliva in i buren” via virtual reality är helt unikt och många provade på. Kommentarerna på olika forum är många och positiva och nu ligger den helt nyskapade appen SVT360 högst upp på listan över populära appar i Sverige.

”Det känns ju helt otroligt att vi lyckats skapa en sådan nedladdningsboom och ett sådant positivt intresse på bara 7 dagar. Det måst vara unikt för ett helt nytt medium att slå sig in på det här sättet så här snabbt”, säger Simon Romanus, en av företagets grundare och före detta programchef på formatutvecklingsbolaget Friday TV.

Den 13 december sattes det in en 360-graders kamera i studion på ”Musikhjälpen”, mitt på Linköpings torg och filmade allt i rummet på samma gång. Vem som helst kunde då, på alla tänkbara plattformar, se sig omkring inuti den annars oåtkomliga studion. Den som laddar ned appen SVT360 och kopplar ihop sin mobiltelefon med ett par cardboard-glasögon eller liknande kommer kunna se sig runt och få känslan av att verkligen ”vara på plats” inne i glasburen.

Virtual reality är den nya plattformen där flera sammansatta kameror filmar 360-grader och ”syr ihop” alla bilder till en sfärisk film. Denna kan sedan upplevas på en dator, i mobilen eller genom speciella glasögon som mobiltelefonen kopplas till och fungerar som skärm. De här glasögonen kan köpas i de flesta teknikaffärer idag. Känslan blir att man som tittare är ”på plats” där kameran är placerad. WonderWorld VR har snabbt blivit en storleverantör inom VR, med ett antal kunder inom olika branscher. Företaget utvecklar, producerar och distribuerar innehåll inom VR i Sverige och internationellt.