Sverige lanserar podd om svenskhet

Podden ska ge människor runt om i världen en fördjupad bild av svenska traditioner, sociala system och beteenden. Som varför vi gillar att fika så mycket. Och vad är det där med Kaviar egentligen.
– Jag tror att många ute i världen har en positiv bild av Sverige, men att den är ganska ytlig, säger Kattis Ahlström, en av poddens två programledare. Det är nog fortfarande en hel del som framför allt associerar vårt land till blonda människor och att det är ett välfärdssamhälle. Sverige är ju så mycket mer än så.
Tillsammans med programledarkollegan Philip O’Connor, en irländsk journalist som bott i Sverige i arton år, intervjuar Kattis Ahlström både svenska och utländska experter. Podden är på engelska och släpps i sju avsnitt, som handlar om allt ifrån föräldraledighet och digital teknik till områden som den svenska folksjälen, svenskar och lycka.
”Swedishness” har producerats av Svenska institutet (SI) i samarbete med produktionsbolaget Nice One (tidigare Baluba Branded Content). SI strävar hela tiden efter att hitta nya kanaler och format för att kommunicera Sverige till en global målgrupp. Med ”Swedishness” får Sverige sin första officiella podd om svenskhet, och om kända och okända svenska fenomen.
– Poddformatet är optimalt för att förmedla en utförlig och nyanserad bild av Sverige som både engagerar, informerar och roar, säger Emma Randecker, projektledare på SI. Vi vill lyfta fram Sverige som modernt och öppet, ett individualistiskt samhälle med ett mänskligt ansikte.
– Vi tror att poddmediets lättillgänglighet är som klippt och skuret för att berätta för en internationell publik vad Sverige och svenskhet faktiskt är, säger Alex Råberg, digital strateg på Nice One.
De tre första avsnitten lanseras på iTunes och Soundcloud den 27 januari. Därefter släpps ett avsnitt varje fredag fyra veckor framåt.

Lyssna på Swedishness via Soundcloud
Lyssna på Swedishness via iTunes

#1 Swedish parental leave – as gender egalitarian as it gets?
#2 Will Sweden be first to be run by robots?
#3 Swedes – the happiest or loneliest people in the world?
#4 The world’s oldest free press. So what?
#5 Do Swedes actually do any work?
#6 Is the Swedish start-up scene as hot as they say?
#7 Midsummer and the Swedish sin