Sverige har Europas största omsättning inom e-sport

En ny undersökning från PayPal och SuperData visar att Sverige omsätter mest pengar inom e-sportbranschen. Över en miljon svenskar följde sporten under 2016.
Resultaten från den årliga e-sportundersökningen visar att branschen växer lavinartat i Europa i allmänhet och i Sverige i synnerhet. Den europeiska omsättningen var 2,7 miljarder kronor under 2016, med en total publik på 22,6 miljoner unika besökare. En siffra som spås öka med ytterligare tio procent till 2018. Omsättningen kommer huvudsakligen från sponsorskap, reklam, merchandise, amatörturneringsplattformar och biljettförsäljning.
I Sverige omsatte e-sporten 369 miljoner kronor förra året. På andra plats kom Ryssland med 320 miljoner kronor och Frankrike tog tredjeplatsen med 202 miljoner kronor. Branschen i Sverige spås växa med 25 procent och vara värd 448 miljoner kronor år 2018.
Möjligheten att streama på icke-traditionella plattformar, förbättringar i spelteknik, ökad uppmärksamhet om e-sport från journalister, investerare och mediabolag samt en ökning i antalet e-sportentusiaster är de största faktorerna bakom den stora tillväxten i branschen.
Enligt den nya undersökningen har e-sport idag en publik på strax över en miljon unika tittare i Sverige. Trenden spås fortsätta fram till 2018, när 1,36 miljoner svenska fans beräknas konsumera e-sport. Sverige har också den högsta andelen kvinnliga e-sportskonsumenter, nästan var fjärde konsument är kvinna (24%) jämfört med EU-snittet på 16%.
”E-sport är redan en väletablerad bransch och det här bekräftar att Sverige ligger längst uppe i toppen vad gäller omsättning. Marknaden växer snabbt och är på väg att placera sig bland våra största sporter när det gäller tittare”, säger Jonas Breding, Skandinavienchef på PayPal. ”Åldersgruppen 18-24 representerar nästan hälften av e-sportpubliken i Sverige, så potentialen är enorm. Det är viktigt för oss att fortsätta leverera enkla lösningar för e-sportpubliken med våra säkra och smidiga betalningar och köparskydd, vare sig du köper biljetter till ett evenemang eller deltar i en tävling själv.”
Undersökningen genomfördes på tretton av de största europeiska marknaderna för att undersöka de senaste trenderna på en av de snabbast växande onlinemarknaderna.